Beste materiaalsoort voor je visitekaart

De visitekaartjes zien er op het scherm perfect uit. Je bent helemaal tevreden en wil deze nu laten drukken. Maar wat nu? Op welk soort materiaal wil ik mijn kaartjes laten drukken? Papier lijkt het simpelste en het meest voor de hand liggende maar ook daarin kunnen we heel veel onderscheidingen maken. Wij leggen het je uit.

 

De eerste keuze die je moet maken is of je plastic of papieren visitekaartjes wilt. Bij plastic kaartjes is de onderverdeling niet heel uitgebreid. Je kan dan kiezen uit transparante plastic kaartjes, matte of semi-transparant plastic kaartjes en kaartjes uit gekleurd plastic.

 

 

 

 

Een plastic visitekaartje is uniek en trekt

aandacht maar is dan weer niet handig als je eens een notitie op je visitekaart wil schrijven. Verkies je daarom liever papier, dan moet je je afvragen hoe dik je kaartjes mogen zijn. De meeste visitekaartjes worden gedrukt op 400 g/m2.

 

Nadat je het gewicht hebt gekozen zijn er nog een aantal opties;

 

  • Gestreken of ongestreken

    Gestreken, oftewel machine coated (MC) papier, is papier dat bedekt is met een dunne strijklaag. Deze kan gesatineerd of mat zijn. De strijklaag zorgt ervoor dat het papier een effen oppervlakte krijgt. Gestreken papier is ook beter bedrukbaar en veredelbaar dan ongestreken papier. Om deze reden wordt gestreken papier het meest gebruikt voor visitekaartjes. Ongestreken papier heeft niet zo’n gladde oppervlakte maar wel een goede runnability (transporteerbaarheid door drukpers of printer).

  • Houtvrij of houthoudend

    Houthoudend papier is goedkoper dan houtvrij papier. Het heeft echter wel maar een beperkte levensduur. Houthoudend papier bevat 50% houtslijp en vergeelt en verouderd daarom snel. Dit papier is geschikt voor drukwerk dat niet lang bewaard blijft zoals kranten. Houtvrij papier mag maximum 5% houtslijp bevatten. Dit papier is duurder maar wel beter van kwaliteit. Het papier is witter dan houthoudend papier, is sterker en heeft een langere levensduur.

  • Gebleekt of ongebleekt

    Om papier witter te maken wordt het vaak gebleekt. Vroeger werd dit met chloor gedaan, maar dit komt nu vrijwel niet meer voor. Tegenwoordig wordt er chloorvrij gebleekt, dit kan op twee wijzen; ECF (elementair chloorvrij) en TCF (totaal chloorvrij). Bij ECF wordt gebruik gemaakt van chloordioxide en de stoffen zijn vlot biologisch afbreekbaar. Bij TCF wordt chloor vervangen door zuurstof, waterstofperoxide, ozon of enzymen.

 

 

 

 

 

 

Als dat al een moeilijke keuze was zijn er ook nog verschillende luxe afwerkingen! Spotvernis of lak, foliedruk, blinddruk zijn de meest voorkomende afwerkingen. Ook worden er veel visitekaartjes met ronde hoeken of gekleurde randen gemaakt. Met spotvernis (ook wel lak of UV-spot genoemd) kan het volledige kaartje of een deel ervan een glans laag krijgen. In combinatie met mat papier geeft dit veel contrast en een leuk effect. Goud of zilver wordt bekomen door foliedruk. Ook dit kan zowel op het volledig kaartje als op een deel ervan. Diepte of een beetje reliëf in het kaartje kan je verkrijgen door blinddruk. Hierbij wordt er een vorm in het kaartje gedrukt zonder inkt.

 

 

 

 

Probeer niet zoveel mogelijk afwerkingen op je kaartje te krijgen. Kies liever voor één afwerking die je kaartje laat stralen!

 

Zie jij je eigen visitekaartje nu helemaal voor je? Contacteer ons en samen ontwerpen we jouw visitekaartje!