fbpx

Het coronavirus: 7 tips om zo productief mogelijk aan telewerk te doen

coronavirus Telewerken

De maatregelen die door de overheid worden opgelegd om het coronavirus in te dijken, zijn niet mals. Winkels moeten hun deuren sluiten, restaurants en cafés verdwijnen uit het straatbeeld. Enkel strikt noodzakelijke verplaatsingen zijn nog toegestaan.

Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, worden heel wat bedrijven gedwongen tot telewerk. Van thuis uit werken wordt de nieuwe norm. De komende weken zullen dan ook een ongewone test worden voor de telewerk-toekomst.

telewerken

In 2019 werkte namelijk slechts 22% van de Belgische werknemers één of meerdere dagen per week van thuis. Uit een recente studie van de Universiteit van Antwerpen, bleek dat nu – ten tijde van het coronavirus – meer dan 50% van de bevraagden van thuis werkt.

Een hoop werknemers hebben dan ook geen ervaring met het werken vanop afstand. Alsof deze uitdaging nog niet groot genoeg was, moeten sommigen onder ons nu ook wennen aan het idee dat er kinderen in huis rondlopen. Ideaal is anders, maar dit is nu eenmaal de huidige realiteit.

Ben je momenteel één van de vele thuiswerkers? Bedenk je dan even dit: je werk van thuis uit kunnen doen, is een voordeel. Vele sectoren hebben dit voordeel niet. Denk maar aan onze zorgverleners, artsen en verpleegkundigen bijvoorbeeld.

Om zo goed mogelijk van dit voorrecht te kunnen genieten, moet je natuurlijk weten hoe je deze situatie het best aanpakt zonder dat je productiviteit in het gedrang komt.

De situatie is nu eenmaal zoals ze is, en je kunt er alleen het beste van maken. Daarom geven we je enkele van onze beste tips om de komende weken een beetje draagbaarder te maken.

#1 Houd je ochtendritueel in ere

Nog in pyjama en met een recht-uit-bed-kapsel achter je bureau kruipen, klinkt heel verleidelijk, maar toch kun je hier best even van afstappen.

ochtendritueel

Door je te douchen, aan te kleden en te ontbijten, bereid je jezelf mentaal voor op je werkdag. Het is net alsof je naar kantoor gaat. Je maakt hierdoor het onderscheid tussen ontspanning en werk duidelijker.

Begin ook niet later aan de dag dan dat je normaal gezien zou doen. Sta op het gebruikelijke uur op, en spendeer de tijd die je anders gebruikt om op je werk te geraken aan een rustig, uitgebreid ontbijt.

Als je langer blijft liggen, voel je jezelf namelijk al gauw in weekendmodus en zal het moeilijker zijn om in de workflow te geraken. Je ochtendritueel in ere houden, is dus de boodschap.

Tip: de echte die-hards kunnen de tijd die ze normaal gebruiken om te pendelen naar het werk, gebruiken voor een flinke ochtendwandeling. Zo zijn je nieuwjaarsvoornemens toch nog niet helemaal verloren moeite.

#2 Zoek het rustigste plekje in huis op

Op kantoor heeft iedereen eenzelfde doel. De huidige thuissituaties zijn vaak anders, daarom is het belangrijk om een plek te hebben waar je rustig kan werken. Zorg ervoor dat je huisgenoten begrijpen dat wanneer je op je plek zit, je werkt.

Natuurlijk is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan, want met kinderen in huis wordt het allemaal een stuk ingewikkelder.

remote working

Wat je in dit geval kan doen, is samen met je partner een schema maken voor wie wanneer de leiding heeft, zodat jullie allebei de mogelijkheid hebben om op verschillende momenten doorheen de dag gericht te werken.

#3 Richt je werkplek goed in

Je wil natuurlijk op eenzelfde manier werken dan zoals je gewend bent op kantoor. Zorg er daarom voor dat je de juiste middelen voorhanden hebt om dit te kunnen doen.

Werk je altijd met een desktop? Neem je scherm dan mee van kantoor. Krijg je rugpijn van je bureaustoel thuis? Vraag dan even vriendelijk aan je baas of je je bureaustoel mag meenemen.

werkplek remote

Je zal versteld staan hoeveel een goed ingerichte werkplek aan je productiviteit kan doen.

#4 Neem pauzes met je mede-huisbewoners

Natuurlijk kan je niet eeuwig op dat rustige plekje blijven zitten. Ook de andere mensen in je huis hebben niet voor deze situatie gekozen.

Neem daarom korte pauzes met leuke gezinsactiviteiten. Zo kan je toch nog wat quality time uit deze alles behalve ideale situatie halen.

ontspannen

Een rondje wandelen met het gezin is volgens de laatste regels nog steeds niet verboden. De frisse lucht zal iedereen deugd doen, en met wat geluk hebben de kleinsten na zo’n wandeling nood aan een flinke powernap.

#5 Maak gebruik van tools om samen te werken

Je hoeft heus geen drie weken (of langer, wie zal het zeggen) zonder contact met collega’s te werken. Teamwerk is dankzij de vele online oplossingen nog steeds mogelijk. Wij bij Kreatix werken bijvoorbeeld steevast met het medium Slack. Zo kunnen we berichten sturen, bellen of videochatten, en dat allemaal van op afstand.

tools samenwerken

Naast Slack zijn er zeker nog een aantal andere meetingtools. Denk maar aan Skype For Business, Google Hangouts of Zoom. Deze laatste stelt bovendien zijn pro-accounts gratis ter beschikking aan docenten en studenten. De opnamelimiet voor gratis plannen wordt tevens opgeschort.

En dan is er ook nog steeds Skribblr, om een Pictionary-pauze vanop afstand te houden. Wie durfde te zeggen dat telewerken saai was?

#6 Hou je aan je vooraf bepaalde werkuren

Geloof het of niet; een veelgemaakte fout die thuiswerkers dikwijls maken, is te veel werken. Doordat je niet hoeft te pendelen van en naar het werk, kan het moeilijk zijn de dag als afgelopen te beschouwen.

werk verlaten

Onze gouden tip? Maak de dagen niet te lang, en hou je aan de vooraf vastgestelde uren. Uiteindelijk draait het erom dat je probeert vast te houden aan je normale routine.

#7 Maak vooraf een planning, schema of takenlijst op

Een goede planning helpt je om geconcentreerd te werken. Schrijf op wat je vandaag gedaan wil krijgen, en maak hierin bijvoorbeeld een onderscheid tussen de voormiddag de namiddag.

takenlijst

Door een planning te maken geef je jouw geest een houvast. Bovendien breng je op die manier structuur aan de dag, en vermijd je dat privézaken tussen het werk sluipen. Je zal merken dat dit na enkele dagen vanzelf vlotter begint te lopen.

Tot slot hoef je je totaal niet slecht te voelen als je ‘s avonds gewoon in de zetel ploft. Zolang je takenlijst af is, hoef je je niet druk te maken of schuldig te voelen.

Tip: als je echt heel ijverig bent, kan je je planning de dag voordien al maken, zo neemt je werkdag de dag erna meteen een snelle start.

Besluit

De taak die wij als bevolking gekregen hebben, is eigenlijk relatief eenvoudig: binnen blijven. Toch is dit makkelijker gezegd dan gedaan, en vragen dergelijke maatregelen voor velen een grote inspanning. Bovenstaande tips zouden je alvast moeten helpen om je werkdagen vlot te laten verlopen.

Het moraal van het verhaal? Blijf binnen, werk van thuis en zeker niet te vergeten: was je handen!

Indien je ook in het weekend geen blijf met jezelf weet, dan kan je van de situatie profiteren om bijvoorbeeld rommel uit je kelder te verwijderen, onkruid in de tuin te trekken of om je te verdiepen in leuke hobby’s die je een tijdje hebt verwaarloosd.

Inhoudstafel

Schrijf je in voor meer tips

Nieuw op de blog

Soortgelijke artikels

Wim Engelen

Vervoeg 2000+ professionals die onze nieuwsbrief lezen

Wij sturen pas een nieuwsbrief als we waardevolle informatie voor je hebben. Geen spam!

Sinds 2014 de digitale partner van KMO’s en groeiende bedrijven.

Marketing

Volg ons

Google Partner
Meta Business Partner
Leadinfo Badge
Mollie
Google reviews

© 2022 Kreatix - Alle rechten voorbehouden - Privacybeleid - Algemene voorwaarden - Sitemap