Browser

Laatst aangepast: 22 juli 2020

Een webbrowser, of gewoonweg browser, is een softwareprogramma waarmee een gebruiker webpagina’s kan lokaliseren, openen en weergeven. De voornaamste functie van een webbrowser is het weergeven van HTML.

Browsers vertalen documenten in HTML – zoals webpagina’s en websites – namelijk naar leesbare inhoud voor mensen zonder web-development achtergrond.  

Wereldwijd bestaan er verschillende webbrowsers. Denk bijvoorbeeld aan Internet Explorer van Microsoft, Firefox van Mozilla, Google Chrome, en Safari van Apple.

Vroege browserprogramma’s, zoals Mosaic en Netscape Navigator, waren slechts eenvoudige toepassingen met beperkte functies. 

Echter, naarmate websites zich hebben ontwikkeld, zijn ook de eisen van de webbrowser geëvolueerd.

De huidige browsers zijn veel geavanceerder. Zo hebben vrijwel alle hedendaagse browsers de mogelijkheid om bladwijzers op te slaan, bestanden te downloaden of om een geschiedenis bij te houden van bezochte webpagina’s.

Ook andere functionaliteiten – zoals pop-upblockers – zijn in de loop der tijd toegevoegd aan het takenpakket van een browser.

Dergelijke geavanceerde mogelijkheden, stellen webontwikkelaars dan ook in staat om meer interactieve websites te maken. 

Zo kunnen browsers een responsieve website inladen, alsook animaties en geluid weergeven. Dit klinkt misschien logisch, maar wees je ervan bewust dat dit niet altijd zo is geweest.

Een bijkomstige functionaliteit van onze hedendaagse browsers: cookies. Met cookies kunnen browsers dan je instellingen voor specifieke websites onthouden.

Vergis je echter niet. De webbrowsertechnologie ook zijn mankementen. Problemen met de browsercompatibiliteit steken dikwijls de kop op.

Aangezien browsers verschillende weergave-engines gebruiken, is het mogelijk dat websites niet hetzelfde verschijnen in meerdere browsers. 

Om deze reden is het altijd slim om meerdere browsers op je computer te installeren, zodat je indien nodig een andere browser kan gebruiken.

Weergaven: 29
Scroll to Top