fbpx

Browser

Laatst aangepast: 31 maart 2020

Een webbrowser, of gewoonweg browser, is een softwareprogramma waarmee een gebruiker webpagina’s kan lokaliseren, openen en weergeven. De primaire functie van een webbrowser is het weergeven van HTML.

Browsers vertalen deze webpagina’s en websites naar leesbare inhoud voor mensen zonder web-development achtergrond.  

Er zijn verschillende webbrowsers beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan Internet Explorer van Microsoft, Firefox van Mozilla, Google Chrome, en Safari van Apple.

Vroege webbrowsers, zoals Mosaic en Netscape Navigator, waren eenvoudige toepassingen met beperkte functies. 

Naarmate websites zich hebben ontwikkeld, zijn ook de eisen van de webbrowser geëvolueerd.

De huidige browsers zijn veel geavanceerder en stellen webontwikkelaars in staat om zeer interactieve websites te maken. 

Dankzij de vooruitgang op het gebied van CSS kunnen browsers een responsieve website-indeling en een breed scala aan visuele effecten weergeven. 

Met cookies kunnen browsers dan weer je instellingen voor specifieke websites onthouden.

Hoewel de webbrowsertechnologie een lange weg heeft afgelegd sinds Netscape, blijven problemen met de browsercompatibiliteit een probleem. 

Aangezien browsers verschillende weergave-engines gebruiken, is het mogelijk dat websites niet hetzelfde verschijnen in meerdere browsers. 

Om deze reden is het altijd slim om meerdere browsers op je computer te installeren, zodat je indien nodig een andere browser kan gebruiken.

Weergaven: 17
Scroll to Top