Cloaking

Laatst aangepast: 23 maart 2020

Cloaking is een techniek die gebruikt wordt bij black hat SEO, waarbij de inhoud van de website die gepresenteerd wordt aan de zoekmachine van Google, verschilt van de inhoud die bezoekers te zien krijgen.

Door middel van cloaking kan men de zoekmachine dus eigenlijk beetnemen, aangezien hetgeen Google leest, niet overeenkomt met de realiteit.

Het doel van cloaking is om zoekmachines te misleiden. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen gewone bezoekers en de crawlers (of spinnetjes) van een zoekmachine. Er wordt aan de bezoekers dus bewust een andere website gepresenteerd met als doel een hogere ranking te verkrijgen in de zoekresultaten.

Bezoekers staan hierbij dus niet centraal. De zoekmachine daarentegen wel. Bezoekers krijgen een gewone webpagina te zien, terwijl zoekmachines een geoptimaliseerde pagina krijgen te lezen.

Zo kan het zijn dat de pagina die gelezen wordt door de zoekmachine tal van zoekwoorden bevat. De gewone gebruiker krijgt deze zoekwoorden dan niet te zien. Hoe kan dat? Simpelweg door bijvoorbeeld deze zoekwoorden dezelfde kleur te geven als de achtergrondpagina. De verstopte zoekwoorden zijn met het blote oog niet waarneembaar door de gewone gebruiker, maar de zoekmachine leest ze wel. Resultaat? Een hoge ranking in Google (voor eventjes dan toch). 

Magie? Nee hoor. Gewoon een sluwe vorm van valsspelen. Dit kan op korte termijn werken, maar op lange termijn zal je merken dat cloaking een negatieve invloed heeft op je ranking. Google is namelijk niet van gisteren. Ook niet van eergisteren. Wie zijn billen brandt, zal dus op de blaren moeten zitten.

Weergaven: 139
Scroll to Top