Domeinnaam

Laatst aangepast: 13 augustus 2019

Als je geboren wordt, krijg je een naam toegewezen. Bij websites is dat niet anders. Een website wordt dan ook gedoopt met een zogenaamde domeinnaam.

Door websites een domeinnaam toe te kennen, kunnen deze geïdentificeerd worden door webservers en computers.

Net zoals onze naam wordt geregistreerd in het geboorteregister van het plaatselijk gemeentehuis, worden domeinnamen geregistreerd in het DNS (domeinnaam systeem). Het DNS functioneert zodoende als een soort telefoongids.

Een domeinnaam bestaat uit een extensie. Deze kan algemeen zijn. In dat geval bestaan extensies voornamelijk uit .com of .net.

Extensies kunnen ook gebonden zijn aan een specifiek land. Denk hierbij bijvoorbeeld aan .be in België & .nl bij onze noorderburen.

Vroeger, toen de dieren nog spraken, kon men eenvoudig een toppositie halen in Google door een zoekwoord in de domeinnaam te gebruiken. Dat is niet langer het geval. Zoekmachines hebben het effect van zoekwoorden in een domeinnaam sterk teruggeschroefd.

Vandaag de dag is het vooral belangrijk om een korte, krachtige en duidelijke domeinnaam te voorzien. Kies voor een domeinnaam die makkelijk te onthouden is.

Tenslotte willen we nog meegeven om eerst en vooral te checken of een domeinnaam nog beschikbaar is. De kans is groot dat iemand anders deze al heeft ingepikt. Wil je graag nakijken of je domeinnaam nog beschikbaar is? Raadpleeg dan deze site: https://www.namecheckr.com/

Leuk weetje: het totaal aantal domeinnamen bedroeg in 2009 ongeveer 130,5 miljoen. In 2017 waren er ruim 311 miljoen domeinnamen actief. Van een online-tijdperk gesproken!
Weergaven: 142
Scroll to Top