JavaScript

Laatst aangepast: 23 maart 2020

JavaScript is een programmeertaal die – dikwijls in combinatie met CSS en HTML – gebruikt wordt bij het ontwikkelen van websites. 

Waar HTML en CSS voornamelijk zorgen voor de opmaak en vormgeving van je site, staat JavaScript in voor de functionaliteit ervan. 

Met JavaScript maak je je website in feite interactief, en zorg je ervoor dat bepaalde acties kunnen uitgevoerd worden. 

Zo kan je aan de hand van JavaScript-code bijvoorbeeld een contactformulier controleren, voordat het wordt ingediend om er zeker van te zijn dat alle verplichte velden zijn ingevuld. 

Ook belangrijk om te weten, is dat JavaScript een client-side scripttaal is, wat betekent dat de broncode wordt verwerkt door de webbrowser van de klant. 

Concreet wil dit zeggen dat JavaScript-functies enkel uitgevoerd kunnen worden, indien dit geactiveerd staat in je browser. 

Gelukkig is dit doorgaans een onderdeel van de meeste moderne browsers, en staat JavaScript dus automatisch geactiveerd. 

Moest dit niet zo zijn, dan ontvang je tijdens het browsen een melding dat je browser geen JavaScript ondersteunt. Je zal zien dat heel wat functionaliteiten van de site in dat geval wegvallen. 

Gelukkig hoeven we bij Kreatix niet alle sites die we maken, handmatig te coderen met JavaScript. 

Wij werken steevast met het CMS-systeem WordPress. Om functionaliteiten aan onze sites toe te voegen, maken we gebruik van plug-ins. Hierin zit de JavaScript-code reeds verwerkt. 

Toch kun je niet altijd 100% rekenen op de functionaliteit van plug-ins. Sommige projecten vergen namelijk een specifieke functionaliteit, waarvoor geen plug-in bestaat. In dat geval zijn we genoodzaakt om maatwerk JavaScript-code te integreren.

Weergaven: 19
Scroll to Top