Sitemap

Laatst aangepast: 23 maart 2020

Een sitemap of siteplan is een document dat een overzicht biedt van alle pagina’s die op een website staan. We kunnen een sitemap beschouwen als een soort samenvatting van de website.

Voor wie denkt dat een sitemap rocket science is, is mis. Je hoeft dit gelukkig niet zelf uit te vissen. Het is namelijk heel eenvoudig om een sitemap te laten genereren. Hier bestaan CMS-tools voor.

Tenzij je de website helemaal zelf gemaakt en gecodeerd hebt door middel van HTML en CSS. In dat geval moet je de sitemap zelf maken en is het wel een stuk moeilijker.

Gelukkig worden alle websites van Kreatix gemaakt in WordPress en hoeven we dit dus niet handmatig te doen. Oef!

Terug naar de sitemap. Wat zijn hier nu de voordelen van? Wel, allereerst zijn sitemaps een handig hulpmiddel voor zoekmachines. Tijdens een zoekactie op het web crawlen duizenden, wat zeg ik, miljoenen virtuele spinnetjes (webcrawlers) doorheen alle sites die voldoen aan de zoekopdracht. Door een samenvatting te geven van je website a.d.h.v. een sitemap, is deze voor de virtuele spinnetjes makkelijker en sneller te lezen.

Bovendien kunnen websites hun zoekmachine optimalisatie (SEO) verbeteren door middel van een sitemap. Een logisch gevolg uiteraard. Websites die makkelijker te lezen zijn voor een webcrawler, worden daarvoor beloond met een hogere positie in het zoeknetwerk.

Weergaven: 72
Scroll to Top