Je zou misschien denken dat niemand op Facebook advertenties klikt, maar de cijfers liegen er niet om. Dit jaar genereerde Facebook maar liefst 4 miljard dollar aan inkomsten uit reclame.
De gespecialiseerde financieel-economische krant De Tijd schreef in 2017 nog een artikel over het succes van mobiele advertenties op Facebook. De winst van Facebook scheerde toen hoge toppen met dank aan de groeiende mobiele advertentiemarkt.
Je ziet het: Facebook Ads werken en zitten duidelijk in de lift. Bovendien is het opportuun om je horizon te verbreden, en steeds nieuwe marketingkanalen uit te testen.
Vandaag op je try-out menu: Facebook Ads.
Wat is Facebook Ads?
Wil je online adverteren? Dan kom je al snel uit bij Facebook Ads: het beruchte advertentieplatform van Facebook. Ook Google Ads is een populair medium waarmee je online kan adverteren. Samen vormen ze een sterk team, en scheppen ze de basis voor PPC-advertenties.
Adverteren op Facebook is een belangrijke manier om verbinding te maken met je publiek op ‘s werelds grootste sociale netwerk. Met meer dan 2,3 miljard mensen die Facebook elke maand gebruiken en bijna 1,6 miljard gebruikers per dag, biedt Facebook een unieke kans voor bedrijven om hun doelpubliek te bereiken.
Facebook advertenties zijn onmiskenbaar. Indien je een Facebook gebruiker bent, ben je er ongetwijfeld al mee in contact gekomen. Je herkent ze makkelijk aan hun ‘gesponsorde’ tag, en hun unieke call-to-action. Een simpele, bijna onopvallende lay-out.
Waarom Facebook zijn reclame niet duidelijker maakt, zoals YouTube bijvoorbeeld? Simpel: het merendeel haat YouTube advertenties. Tenzij je geduld op overschot hebt, zorgen dergelijke marketingboodschappen vaak voor irritaties.
De enige reden die jou naar YouTube brengt, is het bekijken van een kattenfilmpje. Of muziek, voor de liefhebbers. Je hebt geen zin om 15 seconden gegijzeld te worden door een reclame fragment.
Om hun gebruikers niet te onderbreken, heeft Facebook gekozen voor een meer onverstoorde aanpak. Facebook wilt zijn advertenties zo goed mogelijk integreren in de natuurlijke stroom van de gebruikservaring.
Wat zijn de voordelen van adverteren via Facebook?
#1 Facebook Ads is minder onderhevig aan concurrentie
Het systeem van Google Ads berust hoofdzakelijk op biedingen. Een plaatsje bovenaan in het zoeknetwerk is geen rocket science. De formule is vrij simpel: heb je een aanzienlijk groot budget om te spenderen? Dan is de kans groot dat jouw advertentie snel bovenaan prijkt.
Het klopt dat ‘budget’ niet de enige factor is die invloed uitoefent op de positie van Google advertenties, maar het is wel zo dat budgetten en biedingen doorslaggevend zijn.
Concurreer je via Google Ads met monsterbedrijven zoals Zalando? Dan moet je flinke bedragen in de weegschaal leggen, alvorens je een kans maakt om te participeren aan de advertentieveiling.
Het systeem van Facebook Ads berust niet op op dat soort biedingen, en is daarom uitermate geschikt wanneer je geen aanzienlijke bedragen kan spenderen aan online adverteren. Je laat advertenties zien aan een selecte doelgroep, en hoeft doorgaans geen plaats te ruimen voor concurrenten.
Je dagelijkse budget wordt doorgaans gewoon gespendeerd (afhankelijk van je biedstrategie) en je positie wordt niet of weinig beïnvloed door de enorme koopkracht van concurrenten.
#2 Je kan gerichte boodschappen uitsturen via Facebook Ads
De grote troef van Facebook? Je kunt behoorlijk diep graven. Aangezien Facebook-gebruikers geen actief onderzoek doen aan de hand van zoekwoorden, compenseert het platform van Facebook dit door adverteerders uitgebreide targetingmogelijkheden te geven.
Je kunt tegenwoordig zo diep graven, dat het zelfs eng kan worden. Via Facebook Ads bereik je letterlijk de juiste klant, op het juiste moment.
#3 Facebook advertenties zijn ideaal voor remarketing
Wil je mensen bereiken die al eerder in contact zijn gekomen met je merk? Dan is Facebook Ads ongetwijfeld de beste keuze. Naast gedetailleerde doelgroepen, kun je ook aangepaste doelgroepen maken. Deze doelgroepen worden samengesteld op basis van klantgegevens waarover je reeds beschikt.
Het enige wat je hiervoor moet doen, is de Meta Pixel integreren in je site. Deze code of pixel verzamelt allerlei gegevens over je website bezoekers. Zo wordt er een lijst gemaakt van mensen die je website hebben bezocht, bijvoorbeeld.
Handig, wanneer je het maximale rendement wilt halen uit je advertentiebudget. Mensen die je website al eens bezocht hebben, zijn namelijk zo goed als zeker geïnteresseerd in jouw product of dienst.
Deze doelgroep is al eens in contact gekomen met je merk, waardoor de kans op een conversie doorgaans groter is dan normaal. Geloof je me niet? Plaats jezelf dan eens in volgende situatie:
Je bent online enkele verblijven aan het vergelijken voor je komende vakantie. Een verblijf dichtbij het centrum of zich op zee? Je staat voor levensbelangrijke dilemma’s en laat de beslissing nog even rijpen.
Enkele uren later neem je een kijkje op Facebook. Tot je grote verbazing zie je gelijk een advertentie voorbij komen over het verblijf dat je zojuist online hebt bekeken.
De kans dat je via deze advertentie uiteindelijk overgaat tot een concrete boeking, is vele malen groter dan wanneer je een uit de lucht gegrepen advertentie te zien had gekregen van een willekeurig hotel.
Facebook Ads vs. Google Ads
Het grote verschil tussen Google Ads en Facebook Ads is dat Google advertenties zich doorgaans richten op specifieke trefwoorden. De advertenties van Google verschijnen logischerwijs bovenaan de zoekresultaten in het zoeknetwerk.
Facebook advertenties daarentegen, worden doorgaans weergegeven in het nieuwsoverzicht van Facebook, en zijn gericht zijn op onder andere demografische- en gedragsinformatie.
Aangezien Facebook-gebruikers geen actief onderzoek doen aan de hand van zoekwoorden, compenseert het platform van Facebook dit door adverteerders uitgebreide targetingmogelijkheden te geven.
Zo kun je als adverteerder specifieke doelgroepen aanspreken op basis van demografische gegevens en interesses, maar ook op basis van gedrag en zelfs op basis van het gedrag van vrienden.
Net zoals SEO en SEA elkaar versterken, vullen ook Google & Facebook Ads elkaar naadloos aan. Sterker nog, de twee advertentieplatformen werken samen als een geoliede machine.
Via Google haal je verkeersstromen naar de site, en voorzie je dikwijls het eerste contact wanneer iemand doelbewust op zoek is naar een product of dienst. Wanneer bezoekers niet overgaan tot actie (lees: verkoop of het invullen van het contactformulier) start het volgende deel van de machine op: Facebook Ads.
Via Facebook advertenties lok je websitebezoekers terug naar de site, en probeer je hen te converteren. Ook al zijn Facebook & Google verschillende bedrijven, toch werken ze nauw samen en ondersteunen ze elkaar.
Facebook Ads in de praktijk
Vooraleer je beslist om in zee te gaan met Facebook Ads is het belangrijk om de mogelijkheden ervan in kaart te brengen.
Campagne-typen (advertentiedoelstellingen)
#1 Merkbekendheid
Wil je de naamsbekendheid van je bedrijf, merk of service vergroten en je fanbase uitbouwen? Kies dan voor de advertentiedoelstelling ‘merkbekendheid’.
#2 Bereik
Wil je je advertentie aan zoveel mogelijk mensen binnen je doelgroep tonen? Dan is de advertentiedoelstelling ‘bereik’ het meest geschikt. Je bereikt een zo breed mogelijk publiek binnen je budget, en je vergroot er je online zichtbaarheid mee.
#3 Verkeer
Wil je potentiële klanten benaderen die zich in de overwegingsfase van de buyer journey bevinden? Dan is de advertentiedoelstelling ‘verkeer’ een mogelijke optie.
Je kiest het best voor deze doelstelling, indien je mensen van Facebook naar een specifieke bestemming wilt sturen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een landingspagina of blogbericht.
#4 Betrokkenheid
Wil je dat mensen interageren met je gesponsord bericht? Dan is de advertentiedoelstelling ‘betrokkenheid’ opportuun. Door te kiezen voor deze doelstelling, bereik je mensen die waarschijnlijker interactie zullen hebben met je advertentie.
Dit betekent concreet dat ze het leuk vinden, er opmerkingen bij plaatsen of het bericht delen. Een interactie kan ook betekenen dat er aanbiedingen op je pagina worden geclaimd, of dat mensen zich aanwezig zetten op een door jou gepromoot evenement.
Hoe dan ook, het hoofddoel van dit campagne-type is het uitlokken van reacties. Welke reactie dat is, bepaal je verder in de loop van de campagne.
#5 App-installaties
Heb je een app en wil je die promoten via Facebook? Kies dan voor deze advertentiedoelstelling. Je stuurt er mensen mee naar de App Store of de Google Play Store, waar ze de app van je bedrijf of merk kunnen downloaden.
#6 Videoweergaven
Wil je aan de hand van videomateriaal potentiële klanten uit de overwegingsfase halen? Dan is de advertentiedoelstelling ‘videoweergaven’ een goede keuze.
Wanneer je kiest voor dit campagne-type, kun je video’s promoten met beelden van achter de schermen, productlanceringen of klantverhalen om je merk bekender te maken.
#7 Leads genereren
Wil je leads verzamelen voor je bedrijf? Dan is het advertentiedoel ‘leads genereren’ de meest logische keuze. Je verzamelt met dit campagne-type informatie van mensen die interesse hebben in je product. Denk hierbij bijvoorbeeld aan advertenties waarin mensen zich voor je nieuwsbrief kunnen aanmelden.
#8 Berichten
Ben je een verkoper in hart en nieren, en wil je potentiële klanten graag zelf te woord staan? Dan kun je ervoor kiezen om je campagne te optimaliseren voor berichten.
Je zorgt ervoor dat meer mensen gesprekken met je bedrijf aangaan via Messenger, WhatsApp en Instagram om aankopen te voltooien, een antwoord te krijgen op hun vragen of om hulp te krijgen.
#9 Conversies
Wil je mensen stimuleren om een specifieke actie uit te voeren op je website? Dan is de advertentiedoelstelling ‘conversies’ het meest geschikt. Opgelet: het is noodzakelijk om de Meta Pixel te installeren, zodat je conversies kan bijhouden en meten.
#10 Verkopen uit catalogus
Beschik je over een webshop, en wil je meer verkopen online? Dan is de advertentiedoelstelling ‘verkopen uit catalogus’ jou op het lijf geschreven.
Je kunt hiermee advertenties maken die automatisch artikelen uit je catalogus weergeven. Laat potentiële klanten kennismaken met je aanbod, of laat een dynamische selectie zien van eerder bekeken producten aan winkelmandverlaters. Aan jou de keuze!
#11 Winkelverkeer
Last but not least: de advertentiedoelstelling winkelverkeer. Door te kiezen voor dit campagne-type, kun je jouw fysieke bedrijfslocatie promoten bij mensen die zich in de buurt bevinden. Handig, wanneer je bijvoorbeeld over een toonzaal beschikt die je graag (en letterlijk) in de kijker wilt zetten.
Advertentie-indelingen
#1 Carrousel
Met carrouseladvertenties kun je tot tien afbeeldingen of video’s laten zien in één advertentie, elk met een eigen link. Licht verschillende producten uit of vertel een merkverhaal dat op elke kaart verdergaat. Het is een originele manier van storytelling dat inmiddels door veel bedrijven wordt gehanteerd op Facebook.
Bovendien kun je aan de hand van een carrouseladvertentie aankopen in je webshop stimuleren door artikelen uit je productcatalogus te tonen. De Meta Pixel namelijk kan bijhouden welke producten bezoekers hebben bekeken of in hun winkelmandje hebben gestopt. Op die manier kun je een dynamische advertentie maken die opnieuw aan de mouw trekt van bijvoorbeeld winkelmandverlaters.
#2 Afbeelding
Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Fotoadvertenties bieden een strakke, eenvoudige indeling waarin aantrekkelijke beelden en tekst kunnen worden uitgelicht.
Door te kiezen voor deze advertentie-indeling, speel je op safe. In combinatie met een aansporende beschrijving, werkt een afbeelding altijd.
#3 Video
Vertel je merkverhaal aan de hand van beeld, geluid en beweging. Met videoadvertenties kun je jouw producteigenschappen letterlijk in de kijker zetten. Videoadvertenties kunnen verschillende lengtes en stijlen hebben, van korte advertenties in het overzicht tot langere reclamespots.
#4 Collectie
Een collectie-ervaring omvat normaal gesproken een afbeelding of video voor de omslag, gevolgd door diverse productafbeeldingen. Ideaal wanneer je over een webshop beschikt, en je jouw aanbod in de kijker wilt zetten.
Wanneer je op een collectieadvertentie klikt, kom je terecht in een zogenaamde Instant Experience: een soort ‘instant’ landingspagina die is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten. Je wordt dus niet naar een externe landingspagina gestuurd, en blijft in de omgeving van Facebook.
#5 Slideshow
Advertenties met diavoorstelling zijn op video’s lijkende advertenties met beweging, geluid en tekst. Via deze lichtgewicht clips kun je je verhaal perfect overbrengen op verschillende apparaten en via verschillende verbindingssnelheden.
Targetingmogelijkheden
#1 Gedetailleerde doelgroepen
Wanneer je kiest om gedetailleerde doelgroepen te targeten, toon je jouw advertenties aan een selecte groep personen van wie je verwacht dat ze geïnteresseerd zijn in jouw boodschap.
Doorgaans is een gedetailleerde doelgroep een verzameling van personen die nog niet eerder in contact zijn gekomen met je merk. Je stelt deze doelgroep namelijk samen op basis van demografische gegevens, interesses en gedrag.
#2 Aangepaste doelgroepen
Wanneer je kiest om aangepaste doelgroepen te targeten, toon je jouw advertenties aan mensen die eerder al in contact kwamen met je bedrijf of merk. Dit type doelgroep is gemaakt op basis van gegevens die je eerder hebt verzameld over je klanten. Dat kan een geïmporteerde mailing of klantenlijst zijn.
Je kunt echter ook, zoals je wellicht eerder in deze handleiding al las, een koppeling maken tussen je website en Facebook. Dit doe je via de Meta Pixel: een stuk code dat allerlei gegevens verzamelt over je websitebezoekers. Zo wordt er een lijst gemaakt van mensen die je website hebben bezocht, bijvoorbeeld.
#3 Vergelijkbare doelgroepen
Wanneer je kiest om vergelijkbare doelgroepen te targeten, toon je jouw advertenties aan mensen die vergelijkbaar zijn met je klanten. Het is een snelle, effectieve manier om in contact te komen met meer mensen die waarschijnlijk op je advertenties zullen reageren.
Dit type doelgroep baseert zich op enkele parameters die vergelijkbaar zijn met de kenmerken van je bestaande klantenlijst. Bestaat je klantenbestand voornamelijk uit jonge vrouwen met een artistieke achtergrond? Dan zal Facebook je advertentie tonen aan mensen met hetzelfde profiel.
Hoe zet je een Facebook Ads campagne op? Een stappenplan
Om te beginnen, zal je eerst een account moeten aanmaken bij Facebook. Heb je geen account, dan kun je logischerwijs ook niet adverteren op Facebook.
Het aanmaken van een Facebook account is volledig gratis, en ook het opzetten van een advertentiecampagne kost je niets. Pas vanaf het moment dat je effectief advertenties online zet en klikken ontvangt, zullen er kosten in rekening worden gebracht.
Je kunt je advertentieaccount terugvinden in de omgeving van Facebook Bedrijfsmanager. De volgende stap in het proces is het opzetten van een eerste advertentiecampagne, en dat bestaat uit verschillende stappen:
Stap 1: bepaal het advertentiedoel van je campagne
Facebook-advertenties werken het beste wanneer je echt gefocust bent op wat je wilt bereiken. Door een advertentiedoel aan te duiden, geef je Facebook een beter idee van wat je wilt bereiken. Met deze informatie kan Facebook vervolgens verder aan de slag.
Afhankelijk van het advertentiedoel dat je kiest, stemt Facebook namelijk de overige opties (advertentie-indelingen en plaatsingen bijvoorbeeld) hierop af. Het is dus belangrijk om de juiste advertentiedoelstelling te kiezen bij aanvang.
Zo betaal je bijvoorbeeld in het geval van de advertentiedoelstelling ‘merkbekendheid’ automatisch per vertoning en niet per actie of klik, en krijgen advertenties die bedoeld zijn om een evenement te promoten (advertentiedoelstelling: betrokkenheid) een aangepaste call-to-action knop.
Stap 2: bepaal het budget van je campagne
Budget
Wat is een klant jou waard? Het bepalen van het juiste budget voor je campagne, is sterk afhankelijk van situatie tot situatie.
Zet je enkel in op remarketing via Facebook? Dan is een budget van 10 euro per dag voldoende. Dergelijke doelgroepen zijn namelijk sneller te overtuigen, waardoor het je minder zal kosten om resultaat te boeken.
Wil je echter ook gedetailleerde doelgroepen aanspreken? Doelgroepen die nooit eerder in contact zijn gekomen met je bedrijf of merk? Dan zul je wat meer geduld moeten hebben, en dus ook meer budget.
Hoe dan ook, probeer je niet blind te staren op cijfers. Begin met een budget waarbij je je comfortabel voelt. Nadat de campagne enkele weken actief is geweest, heb je meer zicht op de prestaties van de campagne. Je kan dan bepalen of je het budget wil veranderen of niet.
Biedstrategie
Net zoals Google Ads, werkt ook Facebook aan de hand van verschillende biedstrategieën. Afhankelijk van de advertentiedoelstelling die je in de eerste stap hebt gekozen, schotelt Facebook je enkele toepasselijke biedstrategieën voor.
Je kunt dus niet zomaar elke strategie toepassen op je campagne. Heb je bijvoorbeeld gekozen voor het vergaren van meer merkbekendheid, dan heb je geen keuze en wordt je biedstrategie automatisch afgestemd op je advertentiedoel.
Je kunt de biedstrategie van je campagne instellen door het vinkje ‘optimalisatie van campagnebudget’ aan te duiden. Je bepaalt dan het campagnebudget per dag, en geeft Facebook de toestemming om je budget te verdelen onder de verschillende advertentiesets waaruit je campagne bestaat.
#1 Laagste kosten
Deze biedstrategie optimaliseert de weergave van je advertenties met als doel ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk betaalt per gebeurtenis. Aan het einde van de dag of de looptijd van je advertentieset of campagne is het volledige budget gespendeerd.
#2 Kostenlimiet
Deze biedstrategie beheert zowel de totale kosten, als de kosten per conversie. Wanneer je kiest voor deze strategie, maximaliseer je de zogenaamde kostenefficiëntie doordat je een maximum CPA (cost per aquisition) kan instellen. Facebook zorgt er vervolgens voor dat er steevast binnen het maximaal ingestelde budget per conversie wordt gebleven.
#3 Bodlimiet
In tegenstelling tot de strategie ‘kostenlimiet’ is deze biedstrategie niet direct gerelateerd aan je kosten. Wanneer je voor deze biedstrategie kiest, vertel je Facebook in principe wat het maximaal kan uitgeven in een veiling.
Je kunt er de kosten per gebeurtenis bijgevolg beter mee optimaliseren. Het gevaar bestaat er echter wel in dat, als je een limiet instelt die te laag is, je advertentie mogelijk minder wordt weergegeven.
#4 Minimale ROAS
Als je liever het ROAS (rendement op de advertentie-uitgaven) van je advertentiesets wilt beheren, kun je optimaliseren voor aankoopwaarde of transactiewaarde en een minimaal ROAS-beheer gebruiken.
Deze strategie kun je het best vergelijken met de Google Ads biedstrategie doel-ROAS. Het enige verschil: je optimaliseert voor een minimum rendement, en niet voor een gemiddeld rendement.
Deze biedstrategie is handig, wanneer je een specifiek doel hebt voor hoeveel rendement je uit je advertentie-investering wilt halen.
#5 Doelkosten
Je kunt deze strategie het best vergelijken met de Google Ads biedstrategie doel-CPA. Wanneer je kiest voor de strategie ‘doelkosten’ zal Facebook proberen om zoveel mogelijk aankopen te strikken, tegen een gemiddelde kost per conversie.
Je geeft Facebook hiermee een zekere vrijheid, maar je hebt tegelijkertijd wel nog de touwtjes in handen. De ene dag geeft Facebook meer geld uit aan een conversie, de andere dag dan weer minder. Hoe dan ook: op het einde van de rit betaal je maximaal de gemiddelde kost per aankoop die jij hebt vooropgesteld.
Planning
Wanneer je ervoor kiest om je budget te verdelen over een bepaalde looptijd, spreken we van looptijdbudgetten. Dit kan onder andere van pas komen, wanneer je een tijdelijke campagne wilt laten lopen. Denk hierbij aan een Black Friday campagne, bijvoorbeeld.
Wanneer hebt gekozen voor een looptijdbudget, kun je de planning van je advertenties aanpassen. Je kunt er gemakkelijkheidshalve voor kiezen om je advertenties doorlopend weer te geven, of je kunt er voor kiezen om een specifieke planning op te stellen.
Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je advertentie enkel weer te geven in het weekend, in de avond of gedurende een specifiek tijdsinterval.
Stap 3: kies de doelgroepen die je wilt targeten
Facebook is een ware speeltuin voor wie wilt experimenteren met targeting. Je hebt als adverteerder namelijk de mogelijkheid om een zeer specifiek publiek aan te spreken. Je bereikt bijgevolg de juiste mensen, op het juiste moment, met de juiste informatie.
Doelgroepen
Je kunt doelgroepen onder andere samenstellen op basis van:
Demografische gegevens: locatie, leeftijd, geslacht, werkfunctie, relatiestatus, taal, onderwijsniveau & diploma, inkomen en levensgebeurtenissen.
Bijvoorbeeld: je bent de eigenaar van een datingapp, en je wilt installaties aanmoedigen. Een logische keuze lijkt ons om je advertenties te tonen aan een publiek dat aangegeven heeft single te zijn.
Interesses: je bereikt doelgroepen die hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn in een bepaald onderwerp of die pagina’s over datzelfde topic leuk vinden.
Bijvoorbeeld: je bent de eigenaar van een bouwbedrijf, en je wilt jouw realisaties in de kijker zetten. Een logische keuze lijkt ons om je advertenties te tonen aan een publiek dat aangegeven heeft geïnteresseerd te zijn in duurzaam bouwen.
Gedrag: je bereikt doelgroepen op basis van hun eerdere koopgedrag, apparaatgebruik en andere activiteiten.
Bijvoorbeeld: je bent de eigenaar van een reisbureau, en je wilt enkele verre reizen in de kijker zetten. Een logische keuze lijkt ons om je advertenties te tonen aan een publiek dat dikwijls en graag reist.
Klantgegevens: je bereikt doelgroepen op basis van hun klantgegevens. We spreken in dit geval over aangepaste doelgroepen, waarmee je een publiek bereikt dat eerder al in contact kwam met je merk. Ook vergelijkbare doelgroepen kun je hieronder verstaan.
Bijvoorbeeld: je bent de eigenaar van een webshop, en je wilt winkelmandverlaters alsnog laten converteren. De meest logische keuze lijkt ons om je advertenties te tonen aan mensen die hun verkoop in de webshop niet hebben afgerond.
Plaatsingen
Waar wil je dat jouw advertenties getoond worden? Facebook Ads biedt een breed scala aan opties voor het plaatsen van advertenties. Indien je nieuw bent op het gebied van Facebook Ads is de eenvoudigste keuze om automatische plaatsingen te gebruiken.
Zodra je meer ervaring hebt met Facebook Ads kun je er voor kiezen om je advertenties op specifieke locaties te plaatsen. In dat geval kun je ervoor kiezen om je advertenties weer te geven in het nieuwsoverzicht, in de rechterkolom, in verhalen, op Facebook Messenger of tijdens het afspelen van een video.
Tip: in 2012 werd Instagram overgenomen door Facebook. Indien je dat wenst, kun je jouw Instagram account koppelen aan je advertentieaccount op Facebook, en kun je op die manier ook adverteren op Instagram.
Stap 4: kies een advertentie-indeling
De verschillende advertentie-indelingen kwamen eerder in deze handleiding al aan bod. Tijd om de theorie nu om te zetten in de praktijk. De juiste advertentie-indeling kiezen is een kwestie van gevoel. In principe kun je geen foute indeling kiezen. Elke indeling heeft immers zijn voor- en nadelen.
Stel nu dat je de eigenaar bent van een bouwbedrijf, en je wilt jouw realisaties in de kijker zetten. Je zou ervoor kunnen kiezen om je realisaties in een carrouseladvertentie te plaatsen. Aan de hand van een carrousel kan je tot tien afbeeldingen in één enkele advertentie tonen, elk met een eigen link. Ideaal wanneer je enkele bouwprojecten wilt uitlichten.
Stap 5: voeg advertentiemateriaal toe
Tijd voor het echte werk! Ga aan de slag met schrijven, en voeg passend advertentiemateriaal toe. Afhankelijk van de advertentie-indeling waarvoor je in de vorige stap hebt gekozen, varieert dit van één tot meerdere (scrollbare) afbeeldingen, en van een collectie tot videomateriaal.
Wanneer je hebt gekozen voor een carrousel advertentie, kun je ervoor kiezen om handmatig je beeldmateriaal te selecteren of je kunt de carrouselkaarten dynamisch invullen vanuit een productverzameling. Handig, wanneer je een dynamische retargeting advertentie wilt maken.
Stap 6: schakel conversietracking in
Last but not least; conversietracking. Meten is weten, zeggen ze weleens. Deze uitspraak komt niet zomaar uit de lucht gevallen. Wat ben je tenslotte met het opzetten van een advertentiecampagne, wanneer je de impact ervan niet kan meten? Juist, niets.
Wil je een idee hebben van het rendement op je advertenties, dan kun je maar beter conversietracking inschakelen. Indien je dit niet doet, verspeel je een hoop geld.
Let wel op: alvorens je conversietracking kan inschakelen, heb je een koppeling nodig tussen je advertenties en je website. Deze koppeling maak je – zoals eerder in deze handleiding al meermaals aan bod kwam – met de Meta Pixel.
De conversiegebeurtenis die gemeten dient te worden door de pixel, bepaalde je al in een eerdere stap.
Je kunt kiezen voor enkele voorgedefinieerde gebeurtenissen, zoals een aankoop of contactopname, of je kunt ervoor kiezen om een aangepaste conversiegebeurtenis in te stellen. De opzet hiervan vereist echter wel technische kennis.
Besluit
Voel je het intussen al kriebelen? Facebook Ads werd gedurende een lange tijd ondergewaardeerd, maar steeds vaker krijgen adverteerders en bedrijven het intussen succesvolle advertentieplatform in het vizier.
Zit je nog met vragen over adverteren op Facebook of heb je hulp nodig bij het opzetten van advertentiecampagne? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!