Hoe gebruik je ChatGPT – Een complete gids voor beginners (2023)

Oliver Op de Beeck

17 april 2023

In dit artikel leer ik je hoe je ChatGPT optimaal kunt gebruiken om fantastische resultaten te behalen. We bouwen voort op ons vorige artikel, waarin we je hebben laten zien wat ChatGPT is en hoe je ermee aan de slag kan gaan. Laten we beginnen met het ontdekken van de beste manieren om ChatGPT te gebruiken en hoe je de AI slim voor jou kan laten werken!

Het geheim van ChatGPT: Stel jezelf voor als een expert

Het eerste geheim om betere antwoorden te krijgen van ChatGPT, is door het model te laten weten dat je wilt dat het zich voordoet als een expert op een bepaald gebied. Begin je gesprek met iets als “Ik wil dat je je voordoet als een expert marketeer, expert reisagent of expert coder”. Door dit te doen, geef je ChatGPT de juiste context om meer gespecialiseerde en nauwkeurige antwoorden te genereren.

CleanShot 2023 04 17 at 10.25.02@2x

In het volgende stukje ga je leren hoe je je eigen ChatGPT4-model kan gaan trainen. Daarvoor moet je niet kunnen coderen, maar moet je wel in hetzelfde gesprek blijven zitten. Door het gesprek hierboven te openen met het feit dat ik wil dat GPT4 zich gaat gedragen als een expert in fashion, kan ik ditzelfde gesprek blijven gebruiken. Als ik nu bijvoorbeeld zeg dat ik geen grijze broeken draag, zal de AI hier rekening mee blijven houden. Dat is handig! Zo kan je je eigen personal shopper opleiden. 🙂

Blijf in hetzelfde gesprek voor betere resultaten

Een veelvoorkomende fout die mensen maken, is het starten van nieuwe chats voor verschillende onderwerpen. Dit reset de AI, waardoor het niet meer weet wat er eerder is besproken. Om betere resultaten te krijgen, is het belangrijk om binnen hetzelfde gesprek te blijven wanneer je met ChatGPT over een specifiek onderwerp praat. Dit zorgt voor een beter begrip en nauwkeurigere antwoorden.

CleanShot 2023 04 17 at 10.25.31@2x

In het voorbeeld hierboven ben ik een roadtrip aan het plannen. In het begin van onze chat heb ik gevraagd aan ChatGPT4 om zich te gedragen als een reisexpert. Ik heb eerst onze volledige, fictieve planning meegegeven.

CleanShot 2023 04 17 at 10.26.30@2x

Door in ditzelfde gesprek te blijven praten, snapt ChatGPT4 dat dit te maken heeft met de eerdere planning die ik heb meegegeven. De beste tip voor GPT4 is dus om in hetzelfde gesprek te blijven praten. Zo heeft de AI alle context en kan hij gerichter gaan antwoorden op je vragen. Maak niet de fout om telkens een nieuw gesprek te beginnen. Blijf voor hetzelfde onderwerp dus in hetzelfde gesprek!

Formatteringsopties: Vraag ChatGPT om gegevens te structureren

Als ChatGPT je veel data geeft, kun je het vragen om deze op een gestructureerde manier weer te geven, zoals in een tabel. Hierdoor wordt de informatie overzichtelijker en eenvoudiger te begrijpen. Experimenteer met verschillende formatteringsopties om te zien wat het beste werkt voor jouw specifieke behoeften.

Hier zijn enkele populaire formatteringsopties:

 1. Lijsten: Vraag ChatGPT om informatie te presenteren in de vorm van een lijst met opsommingstekens of genummerde items.
 2. Tabellen: Laat ChatGPT gegevens weergeven in een tabelvorm met rijen en kolommen.
 3. Titels en subtitels: Gebruik titels en subtitels om de tekst te organiseren en het gemakkelijker te maken om te lezen en te begrijpen.
 4. Vetgedrukt en cursief: Benadruk belangrijke woorden of zinnen met vetgedrukte of cursieve tekst.
 5. Links: Vraag ChatGPT om relevante links naar bronnen of gerelateerde content toe te voegen.
 6. Quotes: Laat ChatGPT citaten opnemen om de tekst interessanter en aantrekkelijker te maken.
 7. Afbeeldingsbijschriften: Vraag ChatGPT om beschrijvende bijschriften voor afbeeldingen te schrijven. Dit kan je dan weer gebruiken om hoger in Google te geraken met SEO.
 8. Codeblokken: Laat ChatGPT codefragmenten presenteren in een duidelijk leesbaar codeblok. Dit kan je dan rechtstreeks plakken in je favoriete coderingstool.
 9. Call-to-action: Vraag ChatGPT om een overtuigende call-to-action te schrijven om lezers aan te moedigen actie te ondernemen. Dit kan je gebruiken in je digitale marketing.
 10. Voetnoten: Laat ChatGPT voetnoten toevoegen om extra context of bronvermelding te bieden. Handig voor papers.

Om dit weer met een voorbeeldje te laten zien, bouwen we verder aan onze fictieve roadtrip. Ik vraag een lijst van hotels, maar vind het finaal toch overzichtelijker in een tabel. Dat kan je gewoon vragen!

CleanShot 2023 04 17 at 10.32.34@2x

Nu kan ik dit heel makkelijk plakken in een Excel zodat we met ons reisgezelschap kunnen markeren welke hotels we gaan doen. Gebruik zeker verschillende formatteringsopties binnen ChatGPT, het bespaart je enorm veel tijd.

Voorbeeldtoepassingen van ChatGPT

 1. Herschrijven: Vraag ChatGPT om een bestaande tekst te herschrijven, zodat het beter aansluit bij je doelgroep of om plagiaat te voorkomen. Tip: Geef duidelijk aan welke stijl of toon je wilt dat de herschreven tekst heeft.
 2. LinkedIn-post: Laat ChatGPT een boeiende en professionele LinkedIn-post voor je bedenken om je netwerk te informeren over recente ontwikkelingen of successen. Tip: Vertel ChatGPT wat je belangrijkste boodschap is en welke emotie je wilt overbrengen.
 3. Roadtripplanning: Vraag ChatGPT om een op maat gemaakte roadtriproute te maken, inclusief aanbevolen stops, bezienswaardigheden en overnachtingsmogelijkheden. Tip: Geef informatie over je reisvoorkeuren en beperkingen, zoals budget en tijd.
 4. E-mail opstellen: Vraag ChatGPT om een effectieve en professionele e-mail te schrijven voor klanten, partners of collega’s. Tip: Geef de belangrijkste punten en doelen van de e-mail aan en laat ChatGPT de rest doen.
 5. Productbeschrijvingen: Laat ChatGPT aantrekkelijke en overtuigende productbeschrijvingen schrijven voor je online winkel. Tip: Geef basisinformatie over het product en de unieke verkoopargumenten, en vraag ChatGPT om deze op een creatieve manier te presenteren.
 6. Blogartikelen: Vraag ChatGPT om boeiende en informatieve blogartikelen te schrijven over onderwerpen die relevant zijn voor je bedrijf of branche. Tip: Geef een duidelijk onderwerp en doelgroep aan, en laat ChatGPT onderzoek doen om feiten en inzichten te verzamelen.

Conclusie: Bespaar uren tijd met ChatGPT

Nu je weet hoe je ChatGPT optimaal kunt gebruiken en de geheimen kent voor betere resultaten, is het tijd om het zelf uit te proberen. Experimenteer met verschillende gespreksopeningen, blijf binnen hetzelfde gesprek en speel met formatteringsopties om het meeste uit deze krachtige tool te halen. ChatGPT is een ongelooflijk veelzijdige en nuttige tool die je kan helpen bij het oplossen van een breed scala aan problemen en taken. Met de juiste aanpak en door te profiteren van de tips in dit artikel, kun je de kracht van ChatGPT ontgrendelen en je werk naar een hoger niveau tillen. Veel succes!

Zoek je nog meer basisinformatie over ChatGPT? Lees dan ons artikel over wat ChatGPT is.

Krijg maandelijkse marketingtips

Reeds 2000+ gedreven ondernemers en marketeers ontvangen elke maand onze nieuwsbrief bomvol tips, tricks en artikels

Inhoud van artikel

Gratis website analyse?

Laat je website gratis analyseren door onze experts. Krijg een video met alle verbeterpunten & opportuniteiten!

Gratis analyse van je website?

Marketingbureau met 400+ tevreden klanten en 10 jaar ervaring

Contact

Development

©2024 – Kreatix – Alle rechten voorbehouden – PrivacybeleidAlgemene voorwaarden