Skip links

Hoe je website bij Google aanmelden?

Wanneer je net een nieuwe website hebt laten maken, wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk op de eerste pagina van Google zien verschijnen. Maar vooraleer dit kan gebeuren, moet Google jouw website eerst kunnen vinden natuurlijk. Veel mensen vragen zich dan ook af: “Hoe meld ik mijn website bij Google aan?”. Voor deze mensen hebben wij goed nieuws, dit proces gebeurt automatisch en is volledig gratis.

Hoe worden websites toegevoegd aan Google?

Google is een geautomatiseerde zoekmachine die gebruik maakt van zogenaamde ‘web crawlers’. Deze crawlers zijn Google bots die op het internet ronddwalen op een regelmatige basis om nieuwe websites te vinden en toe te voegen aan hun index. De meeste websites die je in de zoekresultaten ziet, zijn dus niet handmatig toegevoegd, maar werden automatisch gevonden door de Google bots tijdens het crawlen.

Hoe kan je zien of jouw website op Google is?

Dankzij een simpele zoekopdracht kan je ontdekken of jouw website is opgenomen in de Google index, dit doe je met een site: search waarbij je opzoek gaat naar de url van je website. Stel dat onze website net nieuw is en we willen weten of ze al geïndexeerd is door Google, dan typen we het volgende in: “site: Kreatix.be”

Aan de resultaten kan je zien dat onze website succesvol toegevoegd is aan Google. Maar wat als jouw website nu niet verschijnt na deze zoekopdracht?

Help, mijn site is niet op Google!

Hoewel de Google crawlers miljarden websites onderzoeken, is er en blijft er een kans dat jouw website niet gevonden wordt. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Google ontving een error tijdens het crawlen van je website.
  • Je website is zo nieuw dat Google gewoon nog geen tijd heeft gehad om je website te crawlen.
  • Er zijn onvoldoende links die naar je website verwijzen.
  • De structuur van je website is slecht opgebouwd waardoor Google je content moeilijk kan crawlen.

Zorg dus voor een goed opgebouwde website waarbij elke pagina vindbaar is via een link vanaf een andere pagina. Lever ook een sitemapbestand op. Dit is een bestand met alle links op je website die gevonden moeten worden door zoekmachines. Hierdoor help je de Google crawlers en maak je hun werk een pak gemakkelijker.

Hoe versnel ik het proces?

Je kan gebruik maken van de Google Search Console om je website sneller te laten indexeren. Daar kan je je sitemap uploaden, bekijken of er crawl-fouten zijn en manueel vragen aan Google op pagina’s te indexeren. Het voordeel hiervan is dat jij de touwtjes in handen hebt. Een andere reden om de Google Search Console te gebruiken is het feit dat je kan kijken op welke zoekwoorden je gevonden wordt. Zo kan je je content strategie aanpassen.

Kortom: elke site zou aangemeld moeten zijn bij de Google Search Console. Lijkt dit je té complex of heb je hier geen tijd voor? Contacteer ons gerust, wij zullen je assisteren.

google-search-console

 

Zoals je ziet moet je dus niets speciaal doen om je website in Google te laten verschijnen, je kan het proces wel versnellen. Nadat je hem online hebt gezet, moet je gewoon een beetje geduld uitoefenen totdat de Google crawlers jouw website gevonden hebben.

Wil je jouw positie graag verbeteren in de zoekmachines of ben je opzoek naar een betere website?

Dan helpen wij jou daar graag bij. Onze digitale experts staan altijd paraat! Contacteer ons vrijblijvend voor een gesprek.