Facebook-pagina gehackt: Wat nu?

Oliver Op de Beeck

23 mei 2024

Facebook-pagina gehackt: Wat nu?

Wij krijgen alsmaar meer vragen over hulp bij gehackte Facebook-pagina’s. De laatste tijd zijn er enorm veel pogingen om via phishing en andere creatieve manieren je Facebook-pagina over te nemen.

Dat heeft een grote impact op je bedrijf, want vaak kunnen ze via deze Facebook-pagina in je Meta Business Manager duiken. Dan merk je plots dat er advertenties verschijnen in je account die leiden naar spam-websites én die jij moet vergoeden!

Maar wat kan je nu doen als je Facebook-pagina gehackt is? Ik geef je wat tips mee.

Stap 1: Neem contact op met Meta Support

Ik geef je al wel een tip mee: verwacht niet te veel! Meta heeft de voorbije jaren enorm veel personeel ontslaan, waarbij de support van Facebook & Instagram echt desastreus is. Het is heel moeilijk om iemand te pakken te krijgen die je zal helpen met dit probleem.

Echter hebben wij in het verleden al soms succes gehad met dit proces te volgen.

De beste manier om contact op te nemen met Meta Support is via de Business Manager, als je daar nog toegang tot hebt. Vaak zijn de hackers inventief en smijten ze je gewoon uit je eigen Business Manager.

Als je nog wel toegang hebt tot je Meta Business Manager, kan je het volgende doen:

Log in op je Business Manager en link linksonder op ‘help’:

meta support

Er opent een zijbalk. Zoek hier naar ‘contact opnemen met Support’.

contact opnemen meta support

Via deze weg kan je een chatgesprek beginnen met Meta Support. Als de persoon je niet goed helpt, sluit dan het gesprek en begin gewoon een nieuw gesprek. Je krijgt altijd een andere support medewerker. Soms moeten wij een gesprek of 5 beginnen voor we écht geholpen worden.

Contact opnemen met Meta als je geen toegang meer hebt tot je pagina

Dit is al een pakje moeilijker. Je kan geen chat beginnen en je hebt ook geen toegang meer tot je business manager. Dan kan je via een andere weg proberen om je Facebook-pagina terug te krijgen.

Facebook heeft ondertussen een specifieke pagina gemaakt op het platform om hacks te melden. Hacks kan je hier melden.

facebook pagina gehackt

Via deze weg kan je proberen om je pagina terug te krijgen.

Stap 2: Blijf Meta contacteren met je vraag

De grootste fout die je kan maken is de verwachting hebben dat één persoon je zal helpen met dit probleem. De klantendienst van Meta werkt niet zoals bij een ander bedrijf. Het zijn vaak derde partijen in het buitenland die je proberen te helpen. Jij bent misschien case nummer 874 voor hen. Je staat dus achteraan de lijst.

Daarom kan ik aanraden om zoveel mogelijk tickets te openen voor je probleem. Zo ‘wed je op meerdere paarden’. Het klinkt vreemd, maar zo werkt het helaas wel.

Stap 3: Maak alvast een nieuwe Facebook-pagina

Uit ervaring uit het verleden kan ik zeggen dat het soms tot 6 maanden kan duren voor je je pagina terugkrijgt. Dat is echt niet ideaal.

Daarom kan je best het zekere voor het onzekere nemen en al een nieuwe Facebook-pagina aanmaken. Het is dan herbeginnen, maar je kan wel verder ondertussen. Later kan je die nieuwe pagina altijd samenvoegen met je oude pagina. Dan bundel je de fans op je pagina’s.

Gewoon wachten op Meta Support kan écht lang duren. Verwacht dus niet dat je meteen geholpen zal worden. Soms kan dat, maar dat is als je pagina bijvoorbeeld heel veel likes had of als je veel geld uitgaf aan ads. Meta geeft daar prioriteit aan.

Stap 4: Voorkomen is beter dan genezen

Als je Facebook-pagina gehackt is, komt dat helaas altijd door een onvoorzichtigheid.

Daarom is het belangrijk om na te gaan of je alle best practices volgt:

  • Nakijken van benodigde rechten voor elke gebruiker. Moet iedereen toegang tot ‘alles’ krijgen?
  • 2-factor-authentication aanzetten op Meta & verplichten op niveau van de mailbox
  • Voeg geen partners toe aan de business manager zonder dat je weet wat ze exact moeten kunnen doen, en pas de rechten dan zo nodig aan
  • Ga nooit in op een mail of bericht vanuit Meta om iets te doen op je account. Als je een melding zou krijgen dat je pagina bijvoorbeeld geblokkeerd is, doe dan zelf eerst de check via de business manager zonder dat je op die mail of dat bericht doorklikt
  • Ga nooit in op berichten die verzonden worden naar je Facebook-pagina. Deze zijn altijd phishingpogingen om toegang te krijgen tot je business manager
  • Opteer voor één kredietkaart die alleen gebruikt kan worden voor de Meta Business Manager die je regelmatig checked op uitgaven, nog beter zou zijn om te betalen per factuur, maar niet elk bedrijf heeft deze optie
  • Verstuur nooit een wachtwoord van bijvoorbeeld de Instagram-account via e-mail. Opteer altijd voor WhatsApp of Signal als je dit moet doorsturen naar iemand. Nog beter is per videocall of telefonisch. Anders kunnen hackers dit snel vinden in je mailbox, moest het toch nog eens voorvallen

Door deze stapjes na te kijken en te volgen, voorkom je hacks in de toekomst.

Zeker de laatste tijd merk je heel veel phishing-berichtjes gericht aan Facebook-pagina’s.

Ga daar nooit op in! Dit is altijd oplichterij. Zo proberen ze je pagina over te nemen. Meta zal je nooit een bericht sturen via je Facebook-pagina om te zetten dat je bijvoorbeeld een inbreuk hebt gemaakt op de auteursrechten. Dat is allemaal phishing.

Voorbeeldje van een phishingbericht gericht aan Facebook-pagina’s:

facebook phishing

Conclusie: Facebook-pagina gehackt, wat nu?

Ik vind het oprecht heel jammer dat je dit moet meemaken. Het is een heel gedoe om alles terug te krijgen. Zoals hierboven neergeschreven kan je dus best ASAP contact opnemen met Meta Support, maar ik zou er niet op wachten. Start al een nieuwe pagina zodat je verder kan, en wacht de hulp van Facebook af.

Succes met de case!

Krijg maandelijkse marketingtips

Reeds 2000+ gedreven ondernemers en marketeers ontvangen elke maand onze nieuwsbrief bomvol tips, tricks en artikels

Inhoud van artikel

Gratis website analyse?

Laat je website gratis analyseren door onze experts. Krijg een video met alle verbeterpunten & opportuniteiten!