,

Hoe beheer ik Google Reviews? (En zo krijg je er meer!)

Oliver Op de Beeck

27 november 2023

Hoe beheer ik Google Reviews? (En zo krijg je er meer!)

Eigenaar van een bedrijf en vraag je je af hoe je best kan omgaan met Google Reviews? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel zal ik je alles vertellen wat je moet weten over het beheren van Google Reviews en geven we je strategieën om meer reviews te krijgen. Als eigenaar van een marketingbureau vind ik Google Reviews heel waardevol voor mijn klanten. Daarom deel ik graag mijn persoonlijke tips.

Het belang van Google Reviews voor je bedrijf

Voordat we ingaan op het beheren van je Google Reviews, is het belangrijk om te begrijpen waarom deze reviews zo belangrijk zijn voor je bedrijf. Google Reviews zijn beoordelingen en feedback van klanten die je bedrijf ontvangt op je Google Bedrijfsprofiel-pagina. Ze spelen een cruciale rol in het opbouwen van je online reputatie en het aantrekken van nieuwe klanten.

kreatix google reviews

Maar laten we eens dieper ingaan op de redenen waarom Google Reviews zo belangrijk zijn voor je bedrijf. Ten eerste zijn deze reviews een vorm van social proof. Mensen vertrouwen vaak op de ervaringen en meningen van anderen bij het maken van aankoopbeslissingen. Als potentiële klanten positieve reviews zien van tevreden klanten, kan dit hen overtuigen om voor jouw producten of diensten te kiezen.

Daarnaast spelen Google Reviews een rol in het verbeteren van je online zichtbaarheid. Wanneer mensen je bedrijfsnaam opzoeken op Google, worden niet alleen je website en contactgegevens weergegeven, maar ook de beoordelingen die je hebt ontvangen. Dit betekent dat potentiële klanten direct inzicht krijgen in de kwaliteit van je producten of diensten, nog voordat ze je website hebben bezocht.

Wat zijn Google Reviews?

Google Reviews zijn klantbeoordelingen die worden achtergelaten op je Google Mijn Bedrijf-pagina. Ze bestaan uit een beoordeling (vaak weergegeven met sterren) en een geschreven feedback van klanten. Deze reviews kunnen publiekelijk worden bekeken door iedereen die je bedrijfsnaam opzoekt op Google.

kreatix review
Voorbeeld van Google Review zonder afbeeldingen

Het mooie van Google Reviews is dat ze een onafhankelijke bron van informatie zijn. Klanten hebben de vrijheid om hun eerlijke mening te delen over hun ervaringen met je bedrijf, zonder dat je hier directe controle over hebt. Dit zorgt voor een transparante en betrouwbare weergave van de kwaliteit van je producten of diensten.

Bovendien bieden Google Reviews ook de mogelijkheid voor klanten om foto’s toe te voegen aan hun beoordelingen. Dit kan een extra dimensie toevoegen aan de feedback, omdat potentiële klanten visuele voorbeelden kunnen zien van wat ze kunnen verwachten van je bedrijf.

de fitfabriek google reviews
Voorbeeld van een Google Review met afbeeldingen bij onze klant De Fitfabriek

Waarom zijn Google Reviews belangrijk?

Google Reviews spelen een belangrijke rol in het beslissingsproces van potentiële klanten. Ze fungeren als social proof en kunnen het vertrouwen in je bedrijf vergroten. Positieve reviews kunnen potentiële klanten overtuigen om voor jouw producten of diensten te kiezen, terwijl negatieve reviews juist potentiële klanten kunnen afschrikken.

Daarnaast hebben Google Reviews invloed op je online reputatie. Wanneer je veel positieve reviews hebt, zal dit je bedrijf een positieve uitstraling geven en kan het nieuwe klanten aantrekken. Aan de andere kant kunnen negatieve reviews je reputatie schaden en potentiële klanten afschrikken. Het is daarom essentieel om actief bezig te zijn met het beheren en reageren op je Google Reviews.

Verder hebben Google Reviews ook invloed op je ranking in de zoekresultaten van Google. Google hecht veel waarde aan de kwaliteit en relevantie van de content die wordt weergegeven in de zoekresultaten. Door positieve reviews te ontvangen, laat je aan Google zien dat je bedrijf betrouwbaar en van hoge kwaliteit is, wat kan resulteren in een hogere positie in de zoekresultaten.

Kortom, Google Reviews zijn van groot belang voor je bedrijf. Ze kunnen je online reputatie versterken, nieuwe klanten aantrekken en je positie in de zoekresultaten verbeteren. Het is daarom belangrijk om actief bezig te zijn met het beheren en stimuleren van positieve reviews.

Het beheren van je Google Reviews

Nu we het belang van Google Reviews hebben besproken, is het tijd om te leren hoe je deze reviews kunt beheren. Hier zijn enkele belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden:

Google Reviews zijn een krachtige tool voor bedrijven om feedback van klanten te ontvangen en hun online reputatie op te bouwen. Het beheren van deze reviews is essentieel om een positieve relatie met je klanten op te bouwen en je bedrijf te laten groeien.

Hoe toegang te krijgen tot je Google Reviews

Om toegang te krijgen tot je Google Reviews, moet je eerst een Google Mijn Bedrijf-pagina hebben. Als je deze nog niet hebt, kun je er een maken door je bedrijfsgegevens in te voeren op de Google Mijn Bedrijf-website. Eenmaal geverifieerd, kun je de reviews bekijken en beheren via het dashboard van je Google Mijn Bedrijf-account.

Wanneer je toegang hebt tot je Google Reviews, kun je de feedback van klanten lezen en analyseren. Dit stelt je in staat om inzicht te krijgen in de sterke punten van je bedrijf en gebieden te identificeren waar verbetering mogelijk is. Het is belangrijk om regelmatig je reviews te controleren en te reageren op de feedback van klanten.

Hoe te reageren op Google Reviews

Het is belangrijk om te reageren op je Google Reviews, zowel positief als negatief. Dit toont betrokkenheid bij je klanten en laat zien dat je hun feedback waardeert. Bedank klanten voor positieve reviews en bied oplossingen of verontschuldigingen aan voor negatieve reviews. Het is ook een kans om potentiële klanten te laten zien dat je om hun ervaringen geeft.

grappige google review
Grappig, maar niet zo professioneel

Wanneer je reageert op Google Reviews, is het belangrijk om dit op een professionele en constructieve manier te doen. Neem de tijd om de feedback van de klant te begrijpen en reageer met empathie. Als er problemen worden genoemd, bied dan een oplossing aan en laat zien dat je bereid bent om eventuele problemen op te lossen.

google review met reactie
Dit is veel beter!

Het omgaan met negatieve Google Reviews

Negatieve Google Reviews kunnen een uitdaging zijn, maar het is belangrijk om er professioneel en constructief mee om te gaan. Reageer beleefd en bied een oplossing aan als dat mogelijk is. Probeer de kwestie offline op te lossen door de klant uit te nodigen voor een privégesprek of het aanbieden van een vervangend product of dienst. Laat zien dat je bereid bent om fouten recht te zetten en klanttevredenheid is belangrijk voor je.

grappige google review
Ook niet het meest professionele antwoord

Daarnaast is het belangrijk om negatieve reviews te zien als een leermoment. Analyseer de feedback en kijk of er patronen zijn die kunnen wijzen op bredere problemen in je bedrijf. Door negatieve feedback serieus te nemen en verbeteringen aan te brengen, kun je de kwaliteit van je producten en diensten verhogen en de tevredenheid van je klanten verbeteren.

google review reactie
Dit is dan weer wel een prima antwoord, dat persoonlijk is en niet een copy paste van vorige reacties

Het beheren van je Google Reviews is een doorlopend proces. Het is belangrijk om regelmatig je reviews te controleren, te reageren op feedback en te werken aan het verbeteren van de klantervaring. Door actief betrokken te zijn bij je reviews, kun je een positieve online reputatie opbouwen en het vertrouwen van je klanten vergroten.

Kan je Google Reviews laten weghalen?

Het is niet mogelijk om Google Reviews te verwijderen. Anders zouden malafide bedrijven gemakkelijk negatieve recensies kunnen laten verwijderen. Als je echter een onterechte, negatieve review hebt gekregen, kan je die rapporteren bij Google. Ik heb al gemerkt dat Google dan de review gaat weghalen. Soms vragen ze dan wel bewijs op, maar als het onterecht was, kan je dat gemakkelijk doorsturen.

image 9

Strategieën om meer Google Reviews te krijgen

Naast het beheren van je bestaande Google Reviews, wil je wellicht ook nieuwe reviews ontvangen. Hier zijn enkele strategieën om meer Google Reviews te krijgen:

Het vragen om Google Reviews

Een eenvoudige manier om meer Google Reviews te krijgen, is door klanten actief te vragen om een review achter te laten. Dit kun je doen via een follow-up e-mail na een aankoop of door een korte herinnering op je bedankpagina. Zorg ervoor dat je klanten gemakkelijke instructies geeft over hoe ze een review kunnen achterlaten.

Het vragen om reviews is een effectieve strategie omdat klanten vaak bereid zijn om hun ervaringen te delen als ze tevreden zijn met een product of dienst. Door actief om reviews te vragen, vergroot je de kans dat klanten de moeite nemen om een review achter te laten.

Bovendien kan het vragen om reviews ook helpen om de relatie met je klanten te versterken. Door hen te laten weten dat hun mening belangrijk is, laat je zien dat je waarde hecht aan hun feedback en dat je bereid bent om te luisteren en te verbeteren.

Heb je een webshop en gebruik je WooCommerce? Dan kan je met bijvoorbeeld de AutomateWoo-plugin automatisch mailtjes sturen na een aankoop om meer Google Reviews te verzamelen.

automatewoo google reviews

Gebruik je Shopify? Dan kan je deze plugin gebruiken!

Het gebruik van sociale media om meer reviews te krijgen

Sociale media platforms bieden een geweldige manier om je klanten te bereiken en hen aan te moedigen om een review achter te laten op Google. Plaats een bericht met een link naar je Google Mijn Bedrijf-pagina op je sociale media kanalen en nodig je volgers uit om een review achter te laten.

Naast het plaatsen van een bericht, kun je ook gebruik maken van andere functies op sociale media om meer reviews te krijgen. Bijvoorbeeld, je kunt een poll maken waarin je vraagt ​​naar de ervaringen van je klanten en hen aanmoedigt om een review achter te laten. Je kunt ook een live video organiseren waarin je praat over het belang van reviews en klanten aanmoedigt om hun mening te delen.

Het monitoren en analyseren van je Google Reviews

Het beheren en krijgen van Google Reviews is slechts de eerste stap. Het monitoren en analyseren van deze reviews is ook van groot belang. Hier zijn enkele tips:

Het monitoren van je Google Reviews is essentieel om inzicht te krijgen in wat klanten over je bedrijf zeggen. Door regelmatig je reviews te controleren, kun je trends en patronen identificeren die je kunnen helpen bij het verbeteren van je producten, diensten en klantenservice. Het is belangrijk om zowel positieve als negatieve feedback te analyseren, omdat beide waardevolle inzichten kunnen bieden.

Het begrijpen van de impact van Google Reviews op SEO

Naast het opbouwen van je online reputatie, hebben Google Reviews ook invloed op je SEO (zoekmachineoptimalisatie). Positieve reviews kunnen helpen bij het verbeteren van je positie in de zoekresultaten, terwijl negatieve reviews het tegenovergestelde effect kunnen hebben. Het is dus belangrijk om je reviews regelmatig te controleren en te reageren op eventuele negatieve feedback.

Daarnaast kan het hebben van veel positieve Google Reviews ook leiden tot een hogere click-through rate (CTR) in de zoekresultaten. Mensen zijn eerder geneigd om op een bedrijf te klikken dat een goede reputatie heeft en positieve beoordelingen heeft ontvangen. Dit kan leiden tot meer organisch verkeer naar je website en uiteindelijk tot meer klanten.

google shopping reviews
Reviews kunnen verschijnen bij je product en die vallen op!

Het bijhouden van je Google Review score

Het is belangrijk om je Google Review score in de gaten te houden. Een goede score kan potentiële klanten overtuigen om voor jouw bedrijf te kiezen, terwijl een slechte score kan leiden tot verlies van klanten. Monitor je score regelmatig en neem actie om eventuele problemen aan te pakken en je score te verbeteren.

Daarnaast kun je je Google Review score vergelijken met die van je concurrenten. Als je merkt dat je achterblijft, kun je proberen om meer positieve reviews te krijgen of je klanten aan te moedigen om hun ervaringen te delen. Het hebben van een hogere score dan je concurrenten kan je een concurrentievoordeel geven en potentiële klanten overtuigen om voor jouw bedrijf te kiezen.

Met deze informatie ben je nu goed uitgerust om je Google Reviews effectief te beheren en te streven naar meer reviews. Vergeet niet dat het opbouwen van een goede online reputatie een langdurig proces is, dus wees geduldig en blijf in contact met je klanten. Succes!

Krijg maandelijkse marketingtips

Reeds 2000+ gedreven ondernemers en marketeers ontvangen elke maand onze nieuwsbrief bomvol tips, tricks en artikels

Inhoud van artikel

Gratis website analyse?

Laat je website gratis analyseren door onze experts. Krijg een video met alle verbeterpunten & opportuniteiten!