,

Google Bedrijfsprofiel: Wat is het en hoe zet je het op? (2024 Gids)

Oliver Op de Beeck

28 november 2023

Google Bedrijfsprofiel: Wat is het en hoe zet je het op? (2024 Gids)

Als je denkt, Google Bedrijfsprofiel, wat is dat nu weer? Dan ben je niet alleen. Het bestaat al langer, maar had vroeger de naam ‘Google My Business’ of ‘Google Mijn Bedrijf’. In 2023 heeft Google de naam veranderd naar Google Bedrijfsprofiel. Een nieuwe naam, maar de basis blijft hetzelfde. Als marketeer zet ik wekelijks Google Bedrijfsprofielen op voor mijn klanten. Daarom deel ik graag mijn persoonlijke ervaringen en tips.

Wat is een Google Bedrijfsprofiel?

Een Google Bedrijfsprofiel is een gratis online profiel dat door Google wordt aangeboden aan bedrijven. Het stelt bedrijven in staat om hun bedrijfsinformatie weer te geven op verschillende Google-platforms, zoals Google Zoeken en Google Maps. Met een Google Bedrijfsprofiel kunnen potentiële klanten gemakkelijk belangrijke informatie over jouw bedrijf vinden, zoals openingstijden, adres en contactgegevens. Concreet: dat is de kader die je ziet verschijnen als je naar een bedrijf zoekt op Google. Dat ziet er zo uit:

google bedrijfsprofiel
Voorbeeld van een Google Bedrijfsprofiel

De voordelen van een Google Bedrijfsprofiel

Een Google Bedrijfsprofiel biedt verschillende voordelen voor bedrijven. Allereerst vergroot het de online zichtbaarheid van jouw bedrijf. Wanneer mensen op zoek zijn naar lokale bedrijven, zullen ze jouw bedrijfsinformatie zien verschijnen op Google, wat de kans vergroot dat ze voor jouw bedrijf kiezen. Daarnaast kunnen klanten ook beoordelingen achterlaten en foto’s delen van hun ervaring met jouw bedrijf, wat vertrouwen kan opbouwen bij potentiële klanten.

google bedrijfsprofiel reviews
Zo zien Google Reviews er uit

De functies van een Google Bedrijfsprofiel

Een Google Bedrijfsprofiel biedt verschillende handige functies voor bedrijven. Een van de belangrijkste functies is de mogelijkheid om bedrijfsinformatie up-to-date te houden. Je kunt jouw openingstijden, adres en telefoonnummer eenvoudig bijwerken, zodat klanten altijd de juiste informatie hebben. Daarnaast kun je ook foto’s en video’s toevoegen om jouw bedrijf visueel aantrekkelijker te maken. Bovendien kun je reageren op klantbeoordelingen, waardoor je direct kunt communiceren met jouw klanten en eventuele problemen kunt oplossen.

Een Google Bedrijfsprofiel kan ook helpen bij het vergroten van de betrokkenheid van klanten. Door regelmatig updates te plaatsen, zoals nieuwsberichten, aanbiedingen of evenementen, kun je klanten op de hoogte houden van wat er speelt binnen jouw bedrijf. Dit kan hen aanmoedigen om terug te keren naar jouw bedrijf en zelfs anderen aan te moedigen om het ook te bezoeken.

google bedrijfsprofiel post toevoegen

Bovendien biedt een Google Bedrijfsprofiel gedetailleerde inzichten in de prestaties van jouw profiel. Je kunt statistieken bekijken zoals het aantal weergaven, het aantal klikken op jouw website en het aantal telefoontjes dat via jouw profiel is gemaakt. Deze gegevens kunnen waardevol zijn bij het evalueren van de effectiviteit van jouw online aanwezigheid en het nemen van beslissingen om jouw bedrijf verder te verbeteren.

google bedrijfsprofiel statistieken
google bedrijfsprofiel statistieken

Naast de basisinformatie en functies biedt een Google Bedrijfsprofiel ook de mogelijkheid om speciale functies toe te voegen, zoals het boeken van afspraken, het bestellen van eten of het maken van reserveringen. Deze extra functies kunnen de interactie met klanten vergemakkelijken en de gebruiksvriendelijkheid van jouw bedrijfsprofiel verbeteren.

google bedrijfsprofiel eten bestellen

Een Google Bedrijfsprofiel biedt een krachtig platform voor bedrijven om hun online aanwezigheid te vergroten en klanten aan te trekken. Door gebruik te maken van de verschillende functies en mogelijkheden, kun je jouw bedrijf op de kaart zetten en een positieve indruk achterlaten bij potentiële klanten.

Het opzetten van een Google Bedrijfsprofiel

Als je nog geen Google Bedrijfsprofiel hebt, is het tijd om er één op te zetten! Hier zijn de eerste stappen om aan de slag te gaan:

De eerste stappen naar het opzetten van een Google Bedrijfsprofiel

Om een Google Bedrijfsprofiel op te zetten, heb je een Google-account nodig. Als je nog geen Google-account hebt, kun je er gratis één aanmaken. Zorg ervoor dat je alle benodigde informatie over jouw bedrijf bij de hand hebt, zoals het adres, de contactgegevens en de openingstijden. Ga vervolgens naar Google Mijn Bedrijf en volg de instructies om jouw bedrijfsprofiel in te stellen. Het kan zijn dat je jouw bedrijf moet verifiëren om er zeker van te zijn dat jij de eigenaar bent.

google bedrijfsprofiel maken

Het invullen van bedrijfsinformatie op Google Bedrijfsprofiel

Nadat je jouw Google Bedrijfsprofiel hebt opgezet, is het belangrijk om alle relevante bedrijfsinformatie in te vullen. Zorg ervoor dat jouw adres correct is en voeg indien nodig een telefoonnummer toe. Vergeet ook niet om jouw openingstijden en eventuele bijzondere sluitingsdagen bij te werken. Hoe meer details je kunt verstrekken, hoe beter klanten weten wat ze kunnen verwachten wanneer ze jouw bedrijf bezoeken.

Wanneer je jouw Google Bedrijfsprofiel opzet, is het ook belangrijk om te denken aan de visuele aspecten van jouw bedrijf. Voeg een aantrekkelijke profielfoto toe die jouw bedrijf goed vertegenwoordigt. Dit kan bijvoorbeeld het logo van jouw bedrijf zijn of een foto van het exterieur van jouw gebouw. Een goede profielfoto kan potentiële klanten helpen om jouw bedrijf te herkennen en vertrouwen te wekken. Ik ben altijd fan van een foto van het team of medewerkers. Dat geeft een persoonlijke touch!

google bedrijfsprofiel logo

Naast de profielfoto kun je ook andere afbeeldingen toevoegen aan jouw Google Bedrijfsprofiel. Denk hierbij aan foto’s van het interieur van jouw bedrijf, producten die je aanbiedt of foto’s van tevreden klanten. Deze afbeeldingen geven aan wat klanten kunnen verwachten en kunnen hen overtuigen om jouw bedrijf te bezoeken.

Verder kun je op jouw Google Bedrijfsprofiel ook recensies van klanten ontvangen en beheren. Het is belangrijk om actief te reageren op deze recensies, zowel positieve als negatieve. Door te reageren, laat je zien dat je betrokken bent bij jouw klanten en hun feedback waardeert. Dit kan ook andere potentiële klanten helpen om een positieve indruk van jouw bedrijf te krijgen.

Naast het invullen van de basisinformatie en het beheren van recensies, biedt Google Mijn Bedrijf ook andere functies die je kunt verkennen. Je kunt bijvoorbeeld berichten plaatsen om klanten op de hoogte te houden van nieuws, aanbiedingen of evenementen. Daarnaast kun je inzicht krijgen in hoe klanten jouw bedrijf vinden en met jouw bedrijfsprofiel omgaan door middel van statistieken en analyses.

Kortom, het opzetten van een Google Bedrijfsprofiel is een belangrijke stap om jouw bedrijf online zichtbaar te maken. Door alle relevante informatie in te vullen, aantrekkelijke afbeeldingen toe te voegen en actief te reageren op recensies, kun je potentiële klanten overtuigen om jouw bedrijf te bezoeken. Vergeet niet om regelmatig jouw bedrijfsprofiel bij te werken en de verschillende functies van Google Mijn Bedrijf te verkennen om het meeste uit jouw online aanwezigheid te halen.

Het optimaliseren van uw Google Bedrijfsprofiel

Nu je jouw Google Bedrijfsprofiel hebt opgezet en de basisinformatie hebt ingevuld, is het tijd om het profiel te optimaliseren. Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat jouw Google Bedrijfsprofiel goed presteert:

Het gebruik van trefwoorden in uw Google Bedrijfsprofiel

Het is belangrijk om relevante trefwoorden op te nemen in jouw bedrijfsomschrijving en andere secties van jouw Google Bedrijfsprofiel. Dit helpt Google om te begrijpen waar jouw bedrijf over gaat en jouw profiel weer te geven aan de juiste mensen. Denk na over de zoektermen die potentiële klanten zouden gebruiken om jouw bedrijf te vinden en voeg ze toe aan jouw profiel op een natuurlijke manier.

Er zijn zelfs creatieve ondernemer die hier heel veel belang aan hechten: 🙂

thai food near me seo

Het toevoegen van foto’s en video’s aan uw Google Bedrijfsprofiel

Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden, en dit geldt ook voor jouw Google Bedrijfsprofiel. Voeg foto’s en video’s toe om jouw bedrijf te laten zien en de aandacht van potentiële klanten te trekken. Dit kunnen foto’s zijn van jouw producten, jouw team of jouw locatie. Zorg ervoor dat de foto’s van goede kwaliteit zijn en een positief beeld van jouw bedrijf geven.

google bedrijfsprofiel foto's toevoegen

Tot slot, vergeet niet om jouw Google Bedrijfsprofiel te koppelen aan jouw website en andere online platforms. Dit helpt bij het opbouwen van een consistente online aanwezigheid en kan jouw zoekresultaten verbeteren.

google bedrijfsprofiel website toevoegen

Veelgestelde vragen over Google Bedrijfsprofiel

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over het Google Bedrijfsprofiel:

Als ondernemer is het belangrijk om een sterke online aanwezigheid te hebben. Een Google Bedrijfsprofiel is een geweldige manier om je bedrijf te promoten en potentiële klanten te bereiken. Maar hoe kun je jouw Google Bedrijfsprofiel wijzigen of zelfs verwijderen? Hieronder vind je de antwoorden op deze veelgestelde vragen.

Hoe wijzig ik mijn Google Bedrijfsprofiel?

Om jouw Google Bedrijfsprofiel te wijzigen, log je in op Google Mijn Bedrijf en ga je naar de sectie waar je jouw profiel kunt bewerken. Hier kun je jouw bedrijfsinformatie bijwerken, foto’s toevoegen en andere wijzigingen aanbrengen. Zorg ervoor dat je wijzigingen opslaat voordat je de pagina verlaat.

google bedrijfsprofiel bewerken

Maar waarom zou je jouw Google Bedrijfsprofiel willen wijzigen? Wel, bedrijven groeien en veranderen voortdurend. Misschien heb je nieuwe producten of diensten toegevoegd, of misschien ben je verhuisd naar een nieuwe locatie. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw bedrijfsinformatie up-to-date is, zodat klanten je kunnen vinden en contact met je kunnen opnemen. Niets vervelender dan naar een bedrijf gaan, voor een gesloten deur staan en dan te beseffen dat ze hun openingsuren niet hebben aangepast op Google!

Hoe verwijder ik mijn Google Bedrijfsprofiel?

Als je jouw Google Bedrijfsprofiel wilt verwijderen, log je in op Google Mijn Bedrijf en ga je naar de instellingen van jouw profiel. Hier kun je de optie vinden om jouw profiel te verwijderen. Houd er rekening mee dat het verwijderen van jouw profiel definitief is en dat je jouw gegevens en recensies niet meer kunt herstellen. Je kan ook je bedrijf markeren als ‘tijdelijk gesloten’ als je bijvoorbeeld renovaties moet laten uitvoeren.

Maar waarom zou je jouw Google Bedrijfsprofiel willen verwijderen? Misschien heb je besloten om je bedrijf te sluiten of ben je overgestapt naar een ander platform. Het is belangrijk om te weten dat het verwijderen van je Google Bedrijfsprofiel gevolgen kan hebben voor je online zichtbaarheid. Overweeg daarom zorgvuldig of dit de juiste beslissing is voor jouw bedrijf.

Met deze informatie ben je klaar om aan de slag te gaan met jouw Google Bedrijfsprofiel. Volg de stappen en optimaliseer jouw profiel om nieuwe klanten aan te trekken en jouw bedrijf online te laten groeien. Veel succes!

Heb je nog meer vragen over het Google Bedrijfsprofiel? Neem dan gerust contact met ons op. Ons team staat klaar om je te helpen en al je vragen te beantwoorden. Met meer dan 10 jaar ervaring in SEO en het opzetten van Google Bedrijfsprofielen, kunnen we je zeker helpen!

Krijg maandelijkse marketingtips

Reeds 2000+ gedreven ondernemers en marketeers ontvangen elke maand onze nieuwsbrief bomvol tips, tricks en artikels

Inhoud van artikel

Gratis website analyse?

Laat je website gratis analyseren door onze experts. Krijg een video met alle verbeterpunten & opportuniteiten!