Ben je van plan om een website te bouwen, maar ben je er nog niet helemaal uit welk CMS te gebruiken? Dan kan dit blogartikel misschien weleens soelaas bieden.
WordPress is ongetwijfeld al vele jaren het populairste CMS om een website mee te bouwen, maar ook Wix en Squarespace rukken recent echter fel op.
Waarom je beter geen Wix gebruikt, penden we reeds neer in een eerder blog artikel. Om de cirkel rond te maken, nemen we nu ook Squarespace onder de loep.
In dit blog artikel vergelijken we Squarespace ten opzichte van WordPress op basis van een aantal belangrijke parameters.
Wie van de twee moet het onderspit delven? Je leest het hier.
#1 Software & bron van het programma
WordPress is een open-source software programma en staat bijgevolg iedereen vrij om de oorspronkelijke programmering ervan te gebruiken en verder aan te vullen.
Omwille van die reden zijn er een heleboel plugins en thema’s ontworpen door externe ontwikkelaars. Een closed-source software programma daarentegen, laat dit niet toe en steunt louter op interne integraties.
Iedereen kan waarde toevoegen aan open-source software programma’s. In het geval van WordPress is hieruit de internationale WordPress community ontstaan; een verzameling van marketeers en programmeurs.
Daarnaast zijn open-source software websites makkelijk om te exporteren, aangezien je 100% eigenaar bent van alle bestanden en gegevens. Dit bespreken we later in het blog artikel uitgebreid verder.
In tegenstelling tot WordPress is Squarespace dus een closed-source software programma. Ontwikkelaars kunnen dus niet zomaar een plugin programmeren voor Squarespace, wat het aantal mogelijkheden bijgevolg limiteert.
#2 Variëteit aan thema’s
Hierop voortgaand, bespreken we de variëteit aan thema’s bij beide contentmanagementsystemen.
Squarespace beschikt over ruwweg een 70-tal thema’s, terwijl WordPress over meer dan 8.000 thema’s beschikt.
Het feit dat WordPress een open-source softwareprogramma is en Squarespace niet, heeft hier alles mee te maken.
De enorme bibliotheek met thema’s van derden zorgt dan ook voor een uitgebreid scala aan mogelijkheden.
Bovendien kunnen WordPress thema’s volledig op maat gemaakt worden, zolang je maar bereid bent om te coderen of hiervoor een ontwikkelaar in te huren.
#3 Gebruiksgemak van het CMS
Squarespace is een eenvoudige manier om een basiswebsite mee te bouwen en is daarom ook makkelijker in gebruik. Zeker wanneer je niets van coderen kent, is Squarespace het meest aangewezen CMS.
De drag-and-drop editor van Squarespace maakt het mogelijk om op een eenvoudige manier elementen te verplaatsen. Op minder dan enkele uren heb je een website in elkaar geknutseld.
WordPress aan de andere hand, vergt wat meer inspanning.
De variëteit aan plugins van derden geeft je een pak meer creatieve controle, maar maakt het proces wel moeilijker. Je hoeft deze echter niet te gebruiken.
In feite maak je het jezelf dus zo moeilijk als je zelf wil. Voor website ontwikkelaars bijvoorbeeld, zijn de mogelijkheden van WordPress eindeloos.
Tip: het gemak van de drag-and-drop editor combineren met een professioneel design? Kies dan voor de Elementor-pagebuilder van WordPress.
#4 Aanwezigheid van plugins
WordPress heeft tienduizenden plugins die functionaliteit toevoegen, terwijl je met Squarespace vrijwel beperkt bent tot de kleine set integraties die Squarespace ondersteunt.
Je kan de functionaliteit van je WordPress site dus uitbreiden op elke manier die je maar kan bedenken. Van e-commerce plugins tot SEO plugins; de mogelijkheden zijn eindeloos.
Het grote aanbod van extra functionaliteiten door middel van gratis en premium plugins zorgt voor een diversiteit aan design mogelijkheden.
Squarespace daarentegen beschikt over een aantal standaard plugins die in-house werden ontwikkeld. Een Squarespace website mist volgens onze mening daarom een belangrijk ingrediënt: externe plugins.
#5 E-commerce mogelijkheden
Indien je van plan bent om producten via je website te verkopen, is het belangrijk om stil te staan bij de e-commerce mogelijkheden van beide contentmanagementsystemen.
Squarespace ondersteunt de algemene e-commerce functies en beschikt zelfs over een ingebouwd e-mailsysteem dat winkelmand verlaters op de hoogte stelt van hun situatie.
Desondanks zijn de e-commerce mogelijkheden van Squarespace beperkt in verhouding met de mogelijkheden van WordPress.
Zo kun je bij Squarespace enkel kiezen uit drie betalingsgateways; waaronder Stripe, Apple Pay & Paypal.
In vergelijking met de betalingsgateways van WordPress is dat een korte lijst. De aanwezigheid van externe plugins heeft hier – wederom – alles mee te maken.
Tenslotte rekent Squarespace bovenop de verwerkingskosten voor kredietkaarten ook nog eens 2-3% aan transactiekosten, tenzij je een upgrade uitvoert naar duurdere e-commercepakketten.
#6 De mate van exporteerbaarheid
Wil je op termijn overschakelen naar een ander CMS? Dan is het belangrijk om de exporteerbaarheid hiervan onder de loep te nemen.
Met de exporteerbaarheid bedoelen we in welke mate het mogelijk is om je content of website te verplaatsen, mocht je ooit naar een nieuw platform willen verhuizen.
Aangezien WordPress een open-source software programma is, heb je de controle over je website. Je bent namelijk 100% eigenaar van je gegevens.
Concreet betekent dit dat het verplaatsen van je WordPress website naar een ander CMS op eender welk moment mogelijk is.
Bij closed-source software programma’s daarentegen, is ook het programma voor een stuk mede-eigenaar van je website. Hierdoor wordt de exporteerbaarheid van je website bemoeilijkt.
Concreet betekent dit dat je Squarespace website slechts gedeeltelijk exporteerbaar is.
Content die gebonden is aan Squarespace – waaronder product- of blogspagina’s – kan niet mee overgedragen worden.
#7 Domeinnaam & webhosting
Indien je kiest voor Squarespace hoef je je geen zorgen te maken over hosting of het kopen van een domeinnaam.
Squarespace beschikt namelijk over vier verschillende prijspakketten. Elk plan omvat hosting, templates en domeinregistratie.
Omgekeerd geeft WordPress je de vrijheid om je eigen host te kiezen. Op die manier kun je een host vinden die schaalbaar is en bij jou past.
Niet elk hostingpakket is immers hetzelfde. Er zijn bovendien vele providers voor webhosting op het internet aanwezig.
Om onze klanten niet verloren te laten lopen in de complexe wereld van hosting, voorzien wij hostingpakketten.
Op die manier kunnen we onze klanten ontzorgen met een volledige technische opvolging na de oplevering van hun project.
Wil je graag meer informatie over deze verschillende hosting pakketten? Dan mag je ons gerust contacteren.
#8 Onderhoud & updates
Indien je kiest voor Squarespace als CMS hoef je je geen zorgen te maken over details, zoals updates of onderhoud. Alle updates worden namelijk door Squarespace zelf beheerd.
Met WordPress daarentegen, ben je zelf verantwoordelijk voor de afhandeling van updates en back-ups. Indien je echter over een goede host beschikt, wordt dit vaak voor jou gedaan.
Ook onze hostingpakketten omvatten maandelijkse updates en back-ups. Op die manier vermijd je het risico dat updates conflicten veroorzaken.
#9 Search Engine Optimization (SEO) mogelijkheden
Je hebt een website nodig die werkt en bezoekers aantrekt. Om dit doel te bereiken, zul je moeten inzetten op SEO.
Indien je dit niet doet, verdwijnt je website – letterlijk – op de achtergrond en dat zou zonde zijn van de investering, niet?
Squarespace beschikt over een aantal ingebouwde SEO tools die een degelijke basis bieden om gevonden te worden in Google.
Ook WordPress creëert SEO-vriendelijke websites. Het grootste verschil met Squarespace is echter – wederom – de aanwezigheid van plugins.
De meest populaire plugins voor WordPress zijn doorgaans SEO plugins. Yoast SEO bijvoorbeeld, heeft een rating van vijf sterren van meer dan 25.000 beoordelingen.
Zulke plugins zetten je SEO kracht bij, maar vergt wel wat meer werk.
Squarespace vs. WordPress: het verdict
Een WordPress website kun je op een meer technisch niveau schalen en aanpassen naar je persoonlijke voorkeur.
De complexe ontwerpmogelijkheden van WordPress kennen geen grenzen, maar vergen wel enige technische kennis en vakkundigheid.
Squarespace daarentegen heeft slechts beperkte functionaliteiten, maar is wel makkelijker in gebruik.
Om die reden is Squarespace een goede optie voor beginners die slechts een simpele website wensen uit te bouwen.
Wil je echter meer vrijheid? Dan ben je toch het beste aangewezen op WordPress.
Ook bij Kreatix maken wij prominent gebruik van WordPress om websites te bouwen.
Zit je nog met vragen of zoek je ondersteuning voor jouw websiteproject? Dan kun je ons altijd vrijblijvend contacteren!