Rechtenvrije foto’s op je website gebruiken: Wat zijn de beste oplossingen?

Oliver Op de Beeck

26 oktober 2023

rechtenvrije foto's downloaden

Iedere website heeft foto’s nodig, maar niet iedereen heeft zomaar professionele foto’s klaarliggen!

Daarom kun je gebruik maken van rechtenvrije foto’s om je website visueel interessanter te maken.

Wat zijn nu de spelregels rond gratis afbeeldingen gebruiken op je website en waar kun je deze vinden?

Wij lijsten het voor je op!

Wat zijn rechtenvrije foto’s?

Rechtenvrije foto’s zijn afbeeldingen die je kunt gebruiken voor je website, zonder dat je daarvoor dient te betalen. Fotografen stellen deze gratis beschikbaar, zodat zij meer weergaven van hun foto’s krijgen. Ze vinden het fijn dat hun foto’s gebruikt worden, ook al krijgen ze daar geen geld voor.

Waarop moet je letten als je rechtenvrije foto’s gebruikt?

Allereerst is het belangrijk om na te gaan of de foto wel écht rechtenvrij is. Zomaar een foto uit Google Images plukken, telt niet! Er zijn gespecialiseerde tools & websites om rechtenvrije foto’s te vinden.

Let er ook op dat de foto gebruikt mag worden voor commerciële doeleinden. Er zijn verschillende soorten ‘rechtenvrij’. Zo mag een vzw al sneller een beeld gebruiken dan een bedrijf dat winst wil maken.

Waar kun je rechtenvrije foto’s vinden?

Dat is natuurlijk de belangrijkste vraag! Er zijn verschillende websites om rechtenvrije foto’s te vinden. Hieronder lijsten we onze favorieten op:

Google Afbeeldingen

Zoals hierboven aangegeven is niet elke foto op Google rechtenvrij. Echter kun je wel met een aantal klikken alle rechtenvrije foto’s uitfilteren. Dat doe je zo:

  • Surf naar Google Afbeeldingen
  • Vul je zoekterm naar keuze in
  • Klik daarna op ‘Tools’
  • Klik op ‘Gebruiksrechten’
  • Kies voor ‘Creative Commons-licenties’
  • Deze afbeeldingen kun je gebruiken op je site, mits vermelding van de fotograaf.
google afbeeldingen rechtenvrij

Heb je liever geen gedoe met naamsvermeldingen? Dan hebben we nog een aantal andere suggesties.

Pixabay

Pixabay heeft meer dan één miljoen gratis afbeeldingen op hun website staan. Deze rechtenvrije foto’s mag je allemaal gebruiken voor elk doeleind. Je mag ze enkel niet doorverkopen, maar dat lijkt ons logisch.

pixabay rechtenvrije fotos

Pexels

Pexels is gelijkaardig aan Pixabay. Deze site heeft ook miljoenen rechtenvrije foto’s die je mag gebruiken voor je website. Vaak checken we beide websites, omdat het aanbod verschillend is.

pxels rechtenvrije fotos

Het handige aan Pexels is dat ze de gratis afbeeldingen ook verdelen in collecties. Zo kun je snel gelijkaardige beelden vinden. Handig om wat consistent te zijn in je ontwerp!

pexels fotocollecties

Envato Elements (Betalend)

Wij bij Kreatix hebben een licentie gekocht op Envato Elements. Deze website heeft een heleboel dingen die je kunt gebruiken voor je website. Ze bieden niet alleen foto’s aan. Bij Envato Elements kun je ook rechtenvrije video’s, illustraties, logo’s, muziek, powerpointpresentaties en een heleboel andere dingen vinden.

envato elements

Het is ook handig dat er een uitgebreid filtersysteem is bij foto’s Zo kun je filteren op het aantal personen dat op een foto moeten staan of kun je kiezen voor een wazige achtergrond. Zo kun je iets sneller de beste foto vinden. Tijdsbesparing = geldbesparing! Daar zijn we allemaal grote fan van.

envato elements stock photos

Je kunt dit allemaal ongelimiteerd downloaden voor € 16,50 per maand. Dat is een investering, maar die haal je er zeker uit op de lange termijn.

envato elements prijs

Bonustip: verklein en compresseer de gratis afbeeldingen voor je ze op je site zet!

Vaak zien we mensen of bedrijven deze rechtenvrije afbeeldingen zomaar op hun website zetten. Dat is geen goed idee! Deze foto’s zijn van een hoge kwaliteit en zijn vaak meerdere megabytes groot.

Dit zal de snelheid van je website enorm vertragen. Daarom raden we iedereen aan om de foto eerst te verkleinen en te compresseren. Daarmee verlaag je lichtjes de kwaliteit, maar zorg je ook dat de bestandsgrootte 90% kleiner is! Dat is een kleine ingreep dat de snelheid van je website kan verdubbelen.

Hiervoor gebruiken wij JPEG Optimizer. Dit is een gratis tool. Zet de maximumbreedte op 1500px (dat hoeft nooit meer te zijn op websites) en de kwaliteit op 80%. Dan verlies je amper beeldkwaliteit, maar is je foto wel 90% lichter. Prima voor je websitesnelheid!

Dit zijn de juiste instellingen voor JPEG Optimizer:

jpeg foto verkleinen

En dit is het resultaat na de optimalisatie. Van 3610 kilobyte naar 91 kilobyte. Je websitebezoekers op mobiele toestellen zullen blij zijn. Zo is je website veel sneller.

fotocompressie

Conclusie: Rechtenvrije afbeeldingen op je website gebruiken

Als je website te veel tekst bevat en niet visueel interessant is, zijn we zeker een grote fan om rechtenvrije afbeeldingen te gebruiken. Echter geven wij ook de suggestie aan onze klanten om op termijn wel een fotoshoot te organiseren. Echte beelden zijn nog altijd beter dan rechtenvrije beelden, want je bezoekers hebben ook wel door dat dit niet jouw foto’s zijn.

We begrijpen natuurlijk ook dat niet iedereen de capaciteit heeft om dit te organiseren of te betalen, dus voorzien we het vaak als waardig alternatief.

Als je meer informatie zoekt over de rechten van je website, lees dan zeker dit artikel van onze partner de Digitale Jurist!

Krijg maandelijkse marketingtips

Reeds 2000+ gedreven ondernemers en marketeers ontvangen elke maand onze nieuwsbrief bomvol tips, tricks en artikels

Inhoud van artikel

Gratis website analyse?

Laat je website gratis analyseren door onze experts. Krijg een video met alle verbeterpunten & opportuniteiten!

Gratis analyse van je website?

Marketingbureau met 400+ tevreden klanten en 10 jaar ervaring

Contact

Development

©2024 – Kreatix – Alle rechten voorbehouden – PrivacybeleidAlgemene voorwaarden